Scăderea impozitelor, peştişorul de aur şi Radio Erevan

Ne-am lămurit. Salariile bugetarilor se dublează pînă în 2021, adică deocamdată se majorează cu ceva peste 56%. Dar nu chiar de acuma, ci doar de anul viitor. Chiar din prima zi. Şi tot de atunci este în plan ca toate salariile sub 2.000 de lei să nu mai fie impozitate, iar la cele peste această sumă impozitul să fie de numai 10%. Aceste minunate deziderate sunt incluse în programul de guvernare PSD, care a promis că de la anu’ tot românul o să prospere. Dar cum se va realiza asta este o altă poveste, pe care guvernanţii nu ne-au dezvăluit-o încă. Haideţi să vedem cam care ar putea fi procentul de real din aceste basme, mai mult sau mai puţin politice.

După datele statistice oficiale, acum, în România există cam 5,1 milioane de pensionari, 1,1 milioane de bugetari şi circa 4,5 milioane de angajaţi la “privat”. (Celelalte milioane pînă la 19 şi ceva sunt copii, elevi, studenţi şi şomeri.) Cred că este mai mult decât limpede că – brutal spus – cei 4,5 milioane furnizează o bună parte din banii cu care se achită şi pensiile şi salariile bugetarilor. Este adevărat că şi bugetarii plătesc impozite şi contribuţii de asigurări de sănătate, dar le plătesc din salariile furnizate de “ceilalţi”. (Să nu fiu greşit înţeles. Nu am nimic cu bugetarii, sunt absolut indispensabili, încerc doar să fac o simplă trecere în revistă a situaţiei.) Deci, din moment ce salariile acestora vor creşte – şi să nu uităm de pensii, care au crescut deja – este evident că va fi nevoie de mai mulţi bani pentru a le achita pe toate.

Nu pot să nu mă întreb de unde oare va găsi Guvernul aceşti bani, din moment ce spune că va reduce impozitele? Pe ce se bazează? – ca să spun aşa. Pe mult trâmbiţata creştere economică de 5,2%? Până acum, lucrurile arată exact pe dos. În primele două luni ale acestui an, încasările la bugetul de stat au fost cu aproape 1% mai mici decât cele colectate în aceeaşi perioadă din 2016.

Pe o majorare a “bazei de impozitare”? Adică a salariilor “celorlalţi”? M-aş mira. Recenta şi infima majorare a salariului minim pe economie a fost însoţită de protestele viguroase ale mediului de afaceri, care demonstrează că patronatul nu este defel dispus să majoreze salariile.

Pe de altă parte, prognoza pentru acest an estimeay[ o creştere a salariului mediu brut cu ceva peste 6% faţă de 2016, până la 3.131 lei. Nu cred că mai trebuie explicat că majoritatea covârşitoare a salariilor se află sub acest nivel, iar multe dintre acestea sunt chiar sub nivelul de 2.000 lei. Altfel spus, guvernanţii susţin că vor să renunţe, dintr-un foc, la grosul “bazei de impozitare”.

Nu ştiu de ce, dar am impresia că pentru a îndeplini această promisiune electorală – cea cu reducerea impozitelor -, guvernanţii au nevoie de o minune mai ceva ca aia din basmul cu peştişorul de aur. Dar, până când minunea asta o să se întâmple, tare mi-e teamă că basmul reducerii impozitelor seamănă cu unul dintre bancurile cu Radio Erevan. Acela în care un ascultător întreabă dacă este adevărat că lui Ivan Ivanovici i s-a dat o maşină roşie. Da, i se răspunde, dar nu era vorba despre o maşină roşie, ci despre o bicicletă verde. Şi nu i s-a dat, i s-a luat.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie