Scădere lunară a cifrei de afaceri din comerţului cu amănuntul

Deşi cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în primul semestru al anului faţă de perioada similară a anului trecut, în iunie rezultatele au fost mai slabe decît cele din mai, România situîndu-se pe a patra poziţie în Uniunea Europeană la scăderea volumului comerțului cu amănuntul de la o lună la alta.

În primul semestru al anului, cifra de afaceri înregistrată în comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut cu 7,3% față de rezultatele consemnate aceeași perioadă din anul anterior. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, majorarea se datorează, în principal, creşterilor care au avut loc în vânzările cu amănuntul a carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (cu 10,9%), vânzărilor de produse nealimentare (cu 10,1%) și a vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (cu 3,5%).

În ritm anual, iunie 2017 comparativ cu iunie 2016, comerțul cu amănuntul din România a înregistrat o creștere de 7,6%, mai mult decât dublu față de avansul de 3,1% înregistrat atât în zona euro cât și în UE. Însă acest trend ascendent nu s-a menţinut şi faţă de luna anterioară, cifra de afaceri scăzând în iulie cu 1,5% faţă de cea din luna mai, din cauza vânzărilor mai mici de produse alimentare, băuturi și tutun (cu 2,8%) și de produse nealimentare (cu 1,5%), care nu au putut fi compensate de creşterea cu 0,6% înregistrată în comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate. De altfel, România s-a situat, în iunie, pe poziția a patra în Uniunea Europeană în ceea ce privește ritmul de scădere a volumului comerțului cu amănuntul de la o lună la alta.

Articole din aceeasi categorie