“Saveur”: delicii franceze de casă, făcute de iscusiţi cofetari clujeni

Monica Ivan, ingineră de profesie, coordonează, cu pricepere, alături de colegele sale, activitatea laboratorului şi a celor două cofetării ”Saveur” din Cluj-Napoca, înfiinţate în anul 2011.

Modelul de inspiraţie franceză este însoţit de o sugestie de fidelitate: ”Prăjituri avec amour”. Dar Saveur nu înseamnă numai prăjituri rafinate, cu gust aristocratic. Cofetarii pasionaţi de aici ne spun, cu convingere, că tot ce folosim în alimentaţia noastră trebuie să fie sănătos. Astfel, în reţetele Saveur sunt folosite numai şi numai ingrediente tradiţionale – unt, ouă, nucă, făină, ciocolată şi zahăr. Totul fără premixuri, fără margarină, fără praf de ouă, fără surogate ciudate.

80% din reţetele de torturi de la Saveur sunt de inspiraţie franceză. Cremele sunt făcute manual, separat pentru fiecare tort. Nu se folosesc niciodată creme industriale semipreparate, margarină, premixuri şi diverşi înlocuitori. Nu este deloc greşit dacă spunem că sunt produse unicat, până în cele mai mici detalii. Ingredientele naturale, proaspete, de calitate superioară, conferă şi gustul pe măsură.

În fiecare an, Saveur are, în oferta sa, un tort cu o reţetă specială. În 2017, tortul este de ciocolată şi ”ascunde”, în interior, fructul pasiunii…

”Toate prăjiturile Saveur sunt lucrate manual, decorate cu multă migală, nu industrial, nu de serie. Prăjitura Paillette, de pildă, se decorează cu fulgi crocanţi, obţinuţi din marginea de la clătite, iar Bourbon, cu blat cu cacao, are, peste blat, cremă de alune. Saveur este cunoscută şi pentru deserturile la pahar Verine, o marcă înregistrată”, relatează Monica Ivan. Ea crede că ”dacă ai un hobby, înseamnă că ţi-ai greşit meseria!”, astfel şi explică înclinaţia sa spre deliciile cofetăriei franceze şi face, în context, o ingeniosă asociere între vestimentaţia ”Haute couture” (croitorie de lux, ”înaltă”) şi ”Prêt-à-porter (gata-de-purtat). La Saveur, un ”Haute couture” este tarta Rocher, în formă de glob, spectaculoasă prin cele şase elemente de decor – ciocolată, alune, jeleu de portocale, marţipan şi o floare delicată.

Monica Ivan mărturiseşte că preferă un tort simplu, de familie, Mascarpone cu fructe de pădure.

De Crăciun şi de Anul Nou, maeştrii cofetari de la Saveur vor pregăti delicii de ciocolată, printre care şi La Bouche, torturi lunguieţe, surprinzătoare prin decoraţia lor. Saveur nu face cozonaci, în schimb, răspunde aşteptărilor clienţilor săi cu sortimente de checuri cu alune.

Cei zece maeştri cofetari ai laboratorului – artişti ai gustului, creatori de echilibru perfect – parcurg, periodic, specializări, ori urmează cursuri de perfecţionare.

Potrivit Monicăi Ivan ”dulcele nu este întotdeauna binevăzut de părinţi, pentru că aduce calorii şi kilograme în plus”. Copiii înştiinţează cel mai bine în materie de dulciuri, de alimente în general. De aceea Saveur a ales să îşi procure materia primă – de calitate – de la furnizori de încredere de pe piaţă, verificaţi în prealabil.

Monica Ivan ne mai spune că ”publicitatea cea mai bună a firmei, cu rezultate măsurabile, a fost cea de veche tradiţie, din aproape în aproape. Ne-au recomandat toţi cei ce au cumpărat prăjituri de la noi. Avem clienţi fideli în cartierul Bună Ziua şi pe strada Republicii, unde se află cele două cofetării ale noastre. Dar ne cumpără produsele şi mulţi clujeni din alte zone ale oraşului”.

Carmen Fărcaşiu

Articole din aceeasi categorie