Sărbătoarea Luminilor, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Comunitatea evreilor îi aşteaptă pe clujeni să participe la spectacolul organizat cu ocazia sărbătorii mozaice Hanuka. Evenimentul va avea loc, duminică, 29 decembrie 2019, la ora 16.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21). Potrivit unei tradiţii de câteva decenii evreii clujeni sărbătoresc Hanuka împreună cu concitadinii lor, în incinta Templului Memorial al Deportaţilor. Cum lăcaşul de cult este în plin proces de renovare, spectacolul de Hanuka va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Hanuka evocă un eveniment istoric petrecut în secolul II înaintea erei actuale: triumful evreilor, conduşi de Macabei, în războiul purtat împotriva stăpânirii seleucizilor. Hanuka se mai numeşte şi Sărbătoarea Luminilor datorită minunii care s-a petrecut atunci. După înlăturarea din templu a statuilor zeilor greci introduşi cu forţa de stăpânirea politeistă, urma aprinderea sfeşnicului sfânt. În templu nu mai rămăsese decât un singur ulcior de ulei sacru care, prin miracol, a ars timp de opt zile până când s-a adus uleiul cel nou. De fapt, această minune simbolizează triumful monoteismului asupra adoraţiei zeilor.

Hanuka se prăznuieşte în decembrie, la date variabile în funcţie de calendarul iudaic, şi durează opt zile. În fiecare seară evreii aprind câte o lumânare într-un sfeşnic cu opt braţe, numit hanukia, pe care o aşează în fereastră, pentru a vesti lumina monoteismului. În Israel şi în marile oraşe occidentale se amplasează hanukii în pieţele oraşelor. Anul acesta Hanuka are loc între 23 şi 30 decembrie şi în multe locuri hanukiile şi brazii de Crăciun vor lumina împreună.

Articole din aceeasi categorie