Sărbătoarea iubirii. Incursiune în istoria reprezentării inimii, la Colecţia de Istorie a Farmaciei

Clujenii (şi nu numai ei) sunt invitaţi sâmbătă, 25 februarie, să descopere, pe obiectele aflate în Colecţia de Istorie a Farmaciei, diferite reprezentări ale inimii, ca „lăcaş al sentimentelor şi al iubirii”.

„Inima a fost considerată dintotdeauna lăcaş al sentimentelor, şi mai ales al iubirii. De altfel, în scrierile antice ale lui Galen şi Aristotel, inima era descrisă ca având trei «încăperi» şi o adâncitură la mijloc. Probabil, din încercările de reprezentare a inimii, conform acestei descrieri, s-a născut imaginea de inimioară. În perioada Renaşterii, inimioara devine simbolul romantismului şi al iubirii curteneşti. A fost folosită însă şi în imagini religioase, ca inima sacră a lui Christos, şi chiar şi în contexte laice ca, de exemplu, pe cărţile de joc. În perioada barocă, inimioara era deja un motiv omniprezent în scrisorile de dragoste. În paralel, au devenit populare şi reprezentările anatomic corecte ale inimii: pe planşe, în tratate şi sub formă de modele anatomice, organul în sine fiind clar separat de ideea de sediu al sentimentelor şi tratat doar ca «pompă» a sistemului circulator” – se precizează într-un comunicat al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, remis presei.

Sâmbătă, între orele 10:00 -16:00, vizitatorii Colecţiei de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca (Piaţa Unirii nr. 28) vor avea ocazia să descopere aici, cu ajutorul unei fişe speciale de sală, diferite reprezentări ale inimii, de la cele figurative, pictate pe tavanul Officinei sau imprimate pe diplome de farmacişti, pe sticluţele pentru Elixirul Dragostei, până la cele realiste de pe planşe anatomice şi chiar de pe electrocardiografe. În cadrul evenimentului va putea fi vizitată şi expoziţia temporară „Animale vindecătoare. Ingrediente de origine animală în vechile farmacii transilvănene”. De asemeni, vizitatorii vor putea admira şi exponatele lunii februarie – diferite produse pe bază de Aloe Vera.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie