Sărbătoarea fiilor comunei Bonţida

Edilii comunei Bonţida ştiu să-şi aprecieze valorile, indiferent de ce domeniu este vorba. De asta ne-am convins şi la sfârşitul săptămânii trecute, când la Răscruci a avut loc o nouă ediţie a Sărbătorii Fiilor Comunei, la care, pe un timp ideal, s-a adunat  populaţia satelor aparţinând frumoasei aşezări de pe Valea Someşului Mic.

Curtea şcolii a devenit neîncăpătoare pentru sutele de localnici şi oaspeţi, care şi-au dorit să fie prezenţi la acest eveniment. Nu întâmplător, manifestările au început cu Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica Ortodoxă din Răscruci, fiindcă locuitorii celor patru sate componente ale comunei sunt buni creştini. Dar, ei sunt şi mari iubitori ai frumosului.

Lansarea de carte ce a urmat în localul şcolii a avut ca protagonişti trei autori, născuţi în comună şi care deja au un nume în viaţa literară a Clujului. Sandu Cătinean, Vasile B. Gădălin şi Alexandru Blaga şi-au lansat cu această ocazie ultimele lor apariţii editoriale, moment onorat şi de foarte mulţi oameni de litere din Cluj-Napoca. După ce publicul aflat la această adevărată şezătoare literară a reuşit să obţină autografe de la poeţii prezentaţi, în curtea Şcolii Profesionale s-a desfăşurat deschiderea oficială a evenimentului. Cuvântul de bun venit adresat oaspeţilor şi fiilor comunei a aparținut primarului Emil Cârhaţ, omul care a iniţiat această întâlnire de suflet şi care an de an încearcă să aducă şi multe noutăţi programului stabilit, în acest an pe lângă folclor şi muzică folk dominând literatura și arta (amintim aici expoziția de icoane a meşterilor Adam şi Lianu Curta).

Bonţidenii au mai fost felicitaţi de senatorul Marius Nicoară, deputatul Adrian Oros şi consilierul judeţean Iuliu Sămărtean. Cu toţii au avut numai cuvinte elogioase la adresa gazdelor, care şi de această dată au fost ospitaliere şi receptive.

A urmat tradiţionalul spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Codrişorul” – Bonţida, condus de Mihai Rusu, soliştii Vlăduţa Lupău, Oana Bozga, Aurel Tămaş şi orchestra, Ansamblul folcloric „Kaláka”, Amalia Codorean Chindriş, Maria Golban Şomlea. A acompaniat grupul instrumental condus de prof. Gavril Danciu.

Tinerii s-au bucurat şi ei de muzica preferată, Mircea Rusu Band prezentând un bogat program de muzică folk. La orele serii, focul de artificii a încheiat această zi de început de toamnă, cu  multe momente emoţionante şi pline de sentimente frumoase faţă de locurile natale.

Cu ocazia sărbătoririi fiilor comunei, la Răscruci a fost amenajat şi un târg de toamnă organizat de GAL Someş Transilvan, pe mesele din curtea şcolii fiind expuse produse tradiţionale pregătite de harnicele gospodine din localitate. Nu putea lipsi nici obişnuitul concurs de gulaş la ceaun.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie