Sărbătoarea Excelenței în sport și arte, la Cluj-Napoca

Performanța presupune sacrificii; dar, odată ce ai pornit pe drumul ei, nu ai voie să renunți – a spus vineri, la cea de-a doua Gală a Excelenței în Educație, la care au fost premiați elevii excepționali din sport și arte, consilierul președintelui Consiliului Județean Cluj, Alexandru Valentin Jucan. Acesta a fost singurul reprezentant al autorităților locale prezent la gala dedicată, deopotrivă, elevilor din domeniul vocațional care au obținut premii și medalii la concursuri naționale și internaționale și profesorilor care i-au pregătit.

Lipsa „oficialilor” nu a știrbit cu nimic, însă, frumusețea galei, decât, poate, a lăsat un gust „un pic amar” celor care au înțeles, odată în plus, că sacrificiile pentru a obține performanță în educație, în România, se leagă, de multe ori, și de nepăsarea, ori de indiferența autorităților față de educație; și, prin aceasta, de viitorul țării.

Și totuși (a spus-o inspectorul școlar general prof. Valentin Cuibus!), rezultatele obținute la Cluj se datorează și bunei colaborări cu administrația centrală și locală. „De multe ori am fost întrebat de colegii din țară de ce la Cluj se obțin aceste rezultate (la examenele pentru elevi și profesori, dar și la olimpiade și concursuri – n.n.) și suntem mereu primii. Răspunsul este: pentru că la Cluj se poate; pentru că la Cluj există niște oameni minunați, există elevi extraordinari, există profesori extraordinari care-i pregătesc și există management, spunem noi, performant. La Cluj există o relație corectă – ceea ce reprezintă o normalitate! – cu administrația centrală, locală și județeană. Aici, toată lumea merge în aceeași direcție, orice alt lucru nu contează, decât performanța, iar rezultatele se văd. Este al patrulea an în care Clujul este în frunte, la toate competițiile din educație” – a spus, în deschiderea galei, inspectorul școlar general Valentin Cuibus.

Au urmat câteva momente artistice absolut de excepție, susținute de elevi și ei absolut de excepție: Tudor Torge, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena” (premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Vocal-Instrumentală și Arte Vizuale “Sigismund Toduță” Deva, premiul I la Concursul de Muzică, Arte Vizuale și Arta Actorului “Orpheus” Târgu-Jiu și premiul I la Pleven Guitar Festival-Bulgaria), care a interpretat, la chitară, “Tarantella” de Johann Kaspar Mertz; Filip Cristian Cușmir, elev în clasa a VI-a la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță” (premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Vocal-Instrumentală și Arte Vizuale „Sigismund Toduță” Deva, premiul I și Marele Premiu la Concursul Național de Interpetare a Muzicii Românești “Sigismund Toduță” Bistrița), care a interpretat, la vioară, „Dansuri populare românești”, de Bella Bartok (profesor corepetitor: Meda Nemeti); Petean-Pavel Maria-Isabel, elevă în clasa a IX-a la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță” (premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală și Marele Premiu la Concursul de Interpretare Instrumentală și Arte Vizuale de la Sighetul Marmației), care a interpretat „Latin Journey”, de David Mancini; și Sergiu Diță, absolvent al Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, student în anul I al UNATC ”I. L. Caragiale”, București (premiul I la Olimpiada Națională de Coregrafie, secțiunea Dans contemporan), care a prezentat momentul artistic “Gânditorul clasei”, muzica Gyorgy Ligeti, coregrafia prof. Loredana Crăciun.

S-a vorbit, apoi, despre însemnătatea anului 2018 – Anul Centenarului, anul în care Inspectoratul Școlar Județean Cluj a organizat cea de-a 59-a ediție a Olimpiadei Iunternaționale de Matematică (cel mai mare eveniment educațional al anului, din România!) și anul în care rezultatele obținute la examenele naționale (Bacalaureat, Evaluarea Națională, Definitivat și Titularizare) au plasat Clujul pe primul loc, pe țară.

După prezentarea filmului despre IMO 2018, primul premiat în cadrul celei de-a doua Gale a Excelenței în Educație a fost prof. Ioan Măcelaru, director, în perioada 2007-2018, al Liceului cu Program Sportiv. Profesorului Măcelaru, aflat la final de carieră didactică, i-a fost acordată diploma de excelență pentru toată activitatea didactică și managerială.

Pentru activitatea desfășurată pentru susținerea Olimpiadei Internaționale de Matematică, ediția 59, s-au acordat diplome de merit d-lor: Mariana Pintilie,   director al Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”; Hilda Iacob, director al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”; Gavrilă Zmicală, director al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea”; Claudiu Mărincean, director al Școlii Gimnaziale „Augustin Bena”.

În continuare s-au acordat diplome de excelență în educație tuturor elevilor care „au reușit, individual sau în echipe, să ducă numele lor și numele școlilor clujene în topul național”. De asemeni, au fost premiați profesorii care i-au pregătit.

Gala Excelenței în Educație este organizată în fiecare an, la Cluj-Napoca, de Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean Cluj, pentru a sărbători și a premia totodată elevii care au obținut rezultate remarcabile la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale. Odată cu elevii sunt premiați și profesorii care i-au îndrumat și care le-au fost alături, pentru a obține aceste performanțe.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie