La Jucu, amintirile ascunse în suflet s-au reunit cu cântecul, jocul și voia bună

La Jucu, societățile comerciale de pe moderna platformă industrială brănduită cu mulți ani în urmă de Nokia, își desfășoară activitatea la parametrii normali, deși inflația le strică liniștea antreprenorilor de la Bosch, De Longhi și a altor investitori în noua locație rezidențiabilă.

În perimetrul agriculturii, grâul și orzul au ajuns la destinații, zootehnia greu își va îndestula depozitele furajere din pricina secetei și căldurii acestui anotimp, iar producătorii din  legumicultură trimit spre piețele Clujului roșii, ardei, ceapă, vinete, varză, țelină și alte rădăcinoase necesare rețetelor noastre culinare.                                                                                                                              Și cum în doi ani de restricții pandemice au lipsit manifestările cultural distractive și de reală socializare, în această ultimă decadă a lui august, administrația publică locală a organizat, cu multă chibzuință ,,Zilele comunei Jucu’’, o manifestare de amploare, ce a depășit din mai multe puncte de vedere precedentele ediții.

Însăși programul celor două zile al atractivelor spectacole a fost mult mai bine mediatizat decât în anii trecuți, fapt confirmat de marea prezență a publicului pe cocheta bază sportivă, și ea finalizată în mandatul actualei guvernări de la Jucu. Și cum fiecare mare sărbătoare a comunităților noastre coincide și cu finalizarea unor importante investiții, și de această dată la Jucu s-a încheiat proiectul de modernizare, dotare și dare în folosință a Grădiniței cu program prelungit, ce vine în sprijinul tinerelor familii din zonă.

Evenimentul a debutat cu o ședință a părinților, educatoarelor și personalul ce deservește grădinița, s-a prezentat programul, condițiile înscrierii celor mici în această nouă unitate preșcolară, meniurile zilei, probleme legate de taxe și transport, întrebări la care au răspuns directorul școlii,  Mădălin Tohănel  și primarul Dorel Valentin Pojar. După întâlnirea cu părinții a avut loc ceremonialul de sfințire al grădiniței, oficiată de un sobor de preoți din Cercul preoțesc Jucu și starețul Mănăstirii Nicula, Nicolae Moldovan.

Au fost vizitate cele șapte săli dotate cu tot ce trebuie pentru cei mici, din care nu lipsește sala de mese, punctul medical, pătuțurile pentru dormit, grupuri sociale, toate impresionând prin finisaje și dotări, de care se vor bucura 90 de copilași ai comunei. De remarcat este faptul că la acest eveniment au participat profesori din Jucu și zonă, dar și consilierii județeni Alexandru Cordoș, Laura Chiorean, Horea Chirtes și consilierul ministrului agriculturii, prof. univ. dr. Ilarie Ivan.

În după masa frumoasei zile de sâmbătă, a avut loc și deschiderea oficială a marii sărbători organizată în acest an la Jucu, prin salutul adresat de primarul  Dorel Valentin Pojar, fiilor satelor comunei, neamurilor prietenilor, al căror număr a sărit de mie. Șeful administrației de aici a spus, între altele, că nu există nimic mai frumos în lume decât să ți-se reunească familia în vreme de sărbătoare, fapt trăit de locuitorii Jucului în cele două zile. E emoționant, plăcut, iar misiunea lui de a deschide marea sărbătoare, pe această scenă, sub drapelul tricolor îl onorează și le dorește, din suflet, un bun venit tuturor, asigurându-i că au un loc de cinste la masa acestui plăcut eveniment din satul plin de istorie al istoricului și publicistului George Barițiu.

Saluturi respectuoase și aprecieri pozitive asupra proiectelor de dezvoltare a comunei de către administrația de aici condusă de primarul Dorel Valentin Pojar, au venit din partea consilierului județean, Alexandru Cordoș și consilierul ministrului agriculturii, Ivan Ilarie.

Această primă zi a fost dedicată muzicii ușoare și sportului pentru copii îndrăgostiți de judoka, care s-au luptat pe ringul montat pe o margine a arenei sportive. Și dacă tot am pomenit de sport, trebuie să subliniez cu majuscule competiția de box  ce s-a desfășurat aici și care a reunit pugiliști de toate vârstele și categoriile, inclusiv fete, veniți din Mureș, Câmpia Turzii, Turda, Zalău, Bistrița, Cluj – Napoca și cei din Asociația Sportivă Speranța, din Jucu.

Muzica ușoară a excelat prin recitalurile susținute de Andrada & City Dust, Olivia Adams și mult așteptata și ovaționata, Andreea Bălan.

Ziua de duminică a fost dedicată folclorului românesc adus pe marea scenă de mai puțin cunoscutele tinere și tineri solisti: Giulia Goia, Lorena Burcă, Ioana Nemeș, Ana Crișan, Teodora Suciu, Andreea Ciupe, Răzvan Colcer, Dragoș Cojocaru și Paul Sâmboteleca. Au urmat, apoi, mai… greii genului artistic: Sergiu Sotelecan, Georgeta Balla, Dolfina Aștilean și inegalabilul Cristian Pomohaci. Oana Bogza nu a omis din recitalul ei cântecele patriotice, motivându-și plăcuta opțiune prin faptul că vrea să omagieze cum se cuvine apropiata împlinire a celor 150 de ani de la dispariția marelui patriot național, Avram Iancu. Pentru valoarea gestului său, Oana Bogza a primit meritate aplauze și felicitări publice din partea președintelui Societății Cultural – Patriotice ,, Avram Iancu’’ din România, dl. Tiberiu Groza.

Desigur, acest frumos program, puțin perturbat de o repriză de ploaie,  venită și ea ca o binecuvântare, și-a sporit spectaculozitatea și prin frumoasele dansuri populare aduse în fața publicului iubitor de frumos și autentic, de către ansamblul artistic Jucu Someșan și Grupul Zăgrenilor din Ceaba. Bolta cerului, colorată de splendoarea artificiilor, a tras cortina peste excepționala ediție a acestui an, brodată nu doar cu cântec și joc, ci și cu multe amintiri ascunse în suflet.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut