Sărbătoare dedicată Centenarului Marii Uniri, organizată de studenții UBB în comuna hunedoareană Baru

Studenți ai Universității Babeș-Bolyai au dansat, alături de artiști locali de pe Valea Streiului, unii dintre ei păstrători ai unor tradiții unice în România, la o sărbătoare dedicată Centenarului Marii Uniri, în comuna Baru din județul Hunedoara.

Sărbătoarea centenară, desfășurată la Baza de practică a Universității Babeș-Bolyai, a fost organizată în parteneriat cu Consiliul Local și cu Primăria localității Baru și face parte din programul național „Satele Unite ale României”, care urmărește revitalizarea tradițiilor locale legate de ocupații rurale, revitalizarea folclorului și gastronomie, tradiționale. Cei 40 de studenți ai UBB, care provin de la diferite facultăți, s-au pregătit timp de câteva săptămâni, sub coordonarea coregrafului Mircea Cenan, pentru a învăța suite de dansuri specifice Văii Streiului, pe care le-au prezentat în cadrul sărbătorii centenare care a avut loc marți, 24 iulie, la Baru. La eveniment au participat diferite ansambluri din regiune, precum Pițărăii din Petros sau Crinul de Piatră din Parâng, coordonat de prof. Tiberiu Coconeț. De asemeni, tineri din regiune au susținut momente muzicale, cu cântece din folclorul românesc, acompaniați fiind de Orchestra Munților Parâng.

„Satele Unite ale României este un proiect care mi-a sunat bine «din prima». Cine nu ar vrea să meargă în Statele Unite ale Americii, dar câți au șansa să vină în satele României? Evenimentul acesta este unul care se înscrie în seria evenimentelor pe care comuna noastă le are în anul Centenarului. Este organizat nu doar în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, ci la recomandarea Universității. Ne simțim onorați de asemenea proiecte”, a spus primarul comunei Baru, Daniel Răducanu, citat într-un comunicat al UBB, remis, joi, presei.

„Inițiativa aceasta vizează aducerea împreună a cât mai multor comunități din România, în acest an al Centenarului, în care mai mult ca oricând trebuie să găsim toate formele posibile pentru a reface solidaritatea, pentru a reface unitatea care a fost construită prin sânge, prin sudoare, acum 100 de ani, în anul astral 1918. Nu le-a fost ușor nici străbunicilor noștri să realizeze Marea Unire, nu ne este ușor nici nouă, astăzi, să refacem unitatea atât de greu încercată de-a lungul acestei sute de ani, și din afară, dar și din interior. Așa încât aș vrea să vedem manifestarea pe care universitatea și Consiliul Local, Primăria, o organizează astăzi, ca pe una dintre multele activități care încearcă să pună o cărămidă, o pietricică la ceea ce mi-aș dori și ar trebui să ne dorim cu toții – o întoarcere a noastră la unitate, în primul rând a celor care suntem în interiorul granițelor numite România și o reunire a tuturor românilor din țările în care istoria i-a pus, din cauza vitregiilor ei, în ultima sută de ani” – a spus istoricul Ioan Bolovan, președinte al Comisiei Internaționale de Demografie Istorică, citat în comunicat.

„Satele Unite ale României” este un proiect de promovare a culturii tradiționale a României, demarat în 2018 și menit să continue pe termen nelimitat, ”o chemare, după cum o definesc inițiatorii săi, către comunitățile rurale: «Uniți, suntem mai puternici!», dar și către publicul urban: «Veniți să descoperiți sătenii Europei!»”. Proiectul, inițiat de irlandezul Peter Hurley, lansează comunităților locale invitația de a organiza vara aceasta, în comuna lor, un micro-eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri.

M. T.

Articole din aceeasi categorie