Sărbătoare creştinească la Hăşdate

În duminica Izgonirii lui Adam din Rai, în satul Hăşdate, localitate componentă a municipiului Gherla, a fost mare sărbătoare.

În prezenţa ÎPS Părinte Andrei, Ahiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a avut loc resfinţirea bisericii parohiei ortodoxe din centrul satului aparţinând Protopopiatului Gherla. Slujba de resfinţire a fost oficiată de ÎPS Andrei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, ÎPS Andrei a rostit Cuvântul de învăţătură intitulat “Rugăciune cu post şi fapte bune”.

Cu ocazia resfințirii bisericii, preotul paroh Florin Dobocan  a fost ridicat la rangul de iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu, iar Ioan şi Maria Bran din Satu Mare au primit Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin. De asemenea, Rareş Buiga a primit Ordinul Sfinţii Martiri Năsăudeni. Toţi sătenii care au fost implicaţi (printre care şi domnul Bodea Ioan Gheorghe, unul dintre cei mai buni creştini din localitate) în  restaurarea lăcaşului de cult au fost recompensaţi cu diplome de aleasă cinstire.

La sfârşitul evenimentului, preotul protopop, Paul Iulian Isip, i-a mulţumit ÎPS Andrei pentru prezenţa domniei sale la această frumoasă sărbătoare duhovnicească, la fel tuturor celor prezenţi în biserică. Aceleaşi cuvinte de suflet le-a adresat înaltului oaspete şi preotul paroh, Florin Dobocan.

Biserica Ortodoxă din Hăşdate, ce poartă hramul Sfânta Treime, a fost construită  între anii 1971-1973 şi a fost sfinţită în 1974 de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie