Sărăcia noastră cea de toate zilele

Cel mai recent studiu “Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România” al Institutului Naţional de Statistică arată încă o dată situaţia precară în care se zbate o tot mai mare parte a societăţii româneşti, marcată parcă de o sărăcie congenitală.

Conform studiului, 38,9% dintre gospodării suportă “cu dificultate” sau “cu mare dificultate” cheltuielile vieţii de zi cu zi, iar un procent de 42,7% dintre familii au “o oarecare dificultate” în acoperirea cheltuielilor curente, ceea ce duce la un îngijorător procent de 81,6% din totalul gospodăriilor care au necazuri la acest capitol. Gospodăriile cele mai afectate de sărăcie sunt cele conduse de femei (48% din această categorie) şi de persoane cu vârsta de 65 ani şi peste (45,8%). Necazuri mari au şi 56,9% dintre familiile compuse din doi adulţi cu trei sau mai mulţi copii în întreţinere, 66,4% dintre gospodăriile conduse de şomeri, dar şi 53,6% dintre gospodăriile conduse de un agricultor.

Cele mai frecvente cazuri de restanţe la plată au fost la energia electrică (51% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50%) şi abonament telefonic (36,3%). Acelaşi studiu relevă că împrumuturile sunt folosite de 8% dintre gospodării, iar 18,5% dintre gospodăriile care au apelat la credite au făcut-o pentru plata facturilor, achitarea unor datorii sau acoperirea unei descoperiri de cont, în timp ce 3,7% dintre familii au făcut împrumuturi pentru  achitarea unor cheltuieli legate de sănătate.

De asemenea, este de luat în calcul şi ponderea mare a împrumuturilor (46,5%) luate pentru pentru îmbunătăţirea, repararea sau renovarea locuinţei. Lucrurile devin mai clare dacă ne referim la o altă cercetare, făcută recent de IRSOP, conform căreia 59% dintre familii au urgenţe locative. Şi nu este vorba despre “mofturi”: una din patru familii se plânge de spaţiu insuficient şi de frig în casă, una din cinci gospodării are probleme de etanşeitate sau necesită consolidarea antiseismică a locuinţei, iar între 12% şi 16% dintre gospodăriile din mediul urban au nevoie de înlocuiri sau reparaţii majore la diferitele categorii de instalaţii.

Revenind la studiul Institutului Naţional de Statistică, referitor la situaţia din 2017 – şi chiar nu avem nici nu motiv să credem că ucrurile s-au modificat radical în bine de atunci -, trebuie sesizat că, faţă de anii trecuţi anii trecuţi, cînd anchete similare nu consemnau necesitatea unui împrumut pentru acoperirea cheltuielilor curente, condiţiile de viaţă s-au înrăutăţit considerabil, 18,5% din gospodării trebuind să apeleze la credite pentru plata facturilor.

Şi, din păcate, nimic nu pare a evolua înspre bine: recentele majorări de tarife la energie elctrică şi gaze naturale, precum şi inflaţia care a trecut de 5% în ultimele luni, nu vor face nimic altceva decât să accentueze această stare de fapt şi să scufunde tot mai mulţi români într-o sărăcie căreia se pare că nu-i găsim un antidot.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie