Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân, marcată de DSP Cluj

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS) este marcată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de țări, pentru a încuraja alimentația la sân și pentru a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. SMAS celebrează Declarația Innocenti elaborată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF) în august 1990, pentru a proteja, promova și sprijini alăptarea: Alimentația la sân este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuților substanțele nutritive de care au nevoie”.

Sloganul campaniei „Săptămâna mondială a alăptării 2018” este „Alăptarea -fundament al vieții”. Obiectivele campaniei sunt: creșterea la 50% a copiilor alimentați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, până în anul 2025 (în prezent, la nivel mondial, mai puțin de 40% dintre copii sunt alăptați exclusiv la sân în primele 6 luni); îmbunătățirea stării de sănătate și alimentație a mamei și copilului și reducerea riscului de deces infantil și matern; creșterea nivelului de informare, conștientizare și responsabilizare a populației privind alimentația și sănătatea nou-născutului și copilului mic prin creșterea accesibilității la informații de specialitate de bază, precum și diseminarea unor noutăți științifice legate de această temă; reducerea cheltuielilor pentru sănătate (reducerea cheltuielilor de spitalizare și tratament), din gospodărie (alăptarea este accesibilă oriunde și oricând, este gratuită) și de mediu (laptele de mamă este ecologic).

Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj susține: începerea precoce a alăptării în termen de o oră de la naștere; alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață; alăptarea continuă până la 2 ani sau mai mult, cu introducerea unor alimente complementare, adecvate din punct de vedere nutrițional, după vârsta de 6 luni.

Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra: mamei – crește distanța dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar și ovarian și reduce riscul de hipertensiune arterială; copilului – combate bolile infecțioase, reduce incidența și severitatea diareei, reduce infecțiile respiratorii și otita medie acută, previne malocluzia și cariile dentare și sporește inteligența.

Ultimele studii  arată că în prima luna după naștere, româncele își alăptează copiii în procent de 80%. Rata alăptării exclusive a copilului până la șase luni este în creștere, ajungând la 29,8% in 2016, față de 12,6% în 2011.

Director executiv DSP Cluj
Dr. Mihai MOISESCU-GOIA

Articole din aceeasi categorie