Săptămâna Europeană a Testării Hepatitelor

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) a anunțat lansarea unei serii de acțiuni locale cu ocazia Săptămânii Europene a Testării Hepatite – HIV – proiect pilot, desfășurată, în perioada 18 – 25 mai, sub motto-ul “Testare. Tratare. Prevenire” și organizată de ELPA și INTEGRATE Joint Action.

În cadrul campaniei, APAH-RO va asigura, prin intermediul partenerilor săi, testarea persoanelor aflate în situații defavorizate din mai multe localități ale țării, între care și Turda (cartier Poiana, 25 mai).

“Se estimează că aproximativ un milion și jumătate de români trăiesc cu virusurile hepatitice B și C. Este obligatorie facilitarea testării, pentru că o diagnosticare timpurie poate salva vieți prin prevenirea dezvoltării cirozei și a cancerului hepatic. Mulți nu se testează pentru că nu prezintă simptome sau își spun că riscul de a avea hepatită este mult prea mic. Acestea nu pot fi argumente valide deoarece, în cazul hepatitelor, simptomele pot să nu se manifeste ani la rând! Pentru campania din acest an ne vom îndrepta către persoanele care prezintă un potențial ridicat de infectare și un grad redus de diagnosticare din diverse motive”, declară Marinela Debu, președinte APAH-RO.

M. T.

Articole din aceeasi categorie