Săptămâna Climei, la Cluj

Elevi și studenți din toată lumea, susținuți de companii, sindicate și organizații pentru protecția mediului, vor ieși în stradă vineri, 20 septembrie, înainte de summitul pe probleme climatice organizat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la New York, pentru cea mai mare grevă pentru climă organizată la nivel mondial, potrivit Press Association.

Prin intermediul unei coaliții a mai multor organizații nonguvernamentale, Clujul se alătură manifestărilor Săptămânii Climei – Global Climate Strike (20 – 27 septembrie). La nivel mondial au loc manifestații pe durata întregii săptămâni pentru a convinge ONU să declare stare de urgență climatică și să amelioreze situația existentă. Potrivit Press Association, peste 3.400 de evenimente sunt planificate în 120 de țări, numărul participanților urmând să depășească estimările de 1,6 milioane de persoane care au ieșit în stradă pentru o grevă pentru climă, în martie.

„Criza climatică este o problemă acută a comunității globale, dar și locale. Aceasta ne afectează pe toți, în egală măsură, dar este prea puțin înțeleasă și cunoscută în România. În întâmpinarea acestei probleme a luat naștere o coaliție a mai multor organizații clujene (Cluj4Earth), ce va organiza acțiuni care să comunice, informeze și să inspire clujenii pe tema crizei climatice și a impactului asupra vieții lor. Motivul desfășurării acțiunilor Săptămânii Climei vine din nevoia de a transmite un mesaj puternic liderilor care ne reprezintă și care trebuie să ia masuri imediate pentru ameliorarea situației. Mișcări care să susțină acest scop pot fi organizate de către copii, părinți, bunici, profesori sau companii. Pe lângă evenimentul din Cluj-Napoca, s-au anunțat acțiuni în București, Brașov, Bacău, Baia Mare, Craiova și Constanța. S-au anunțat demonstrații și acțiuni în mai mult de 100 de țări din lume. Informarea, educarea și creșterea nivelului de conștientizare asupra problemei schimbărilor climatice sunt principala miză a manifestărilor din 20-27 septembrie în țara noastră. Ulterior, aceste acțiuni vor crește interesul și implicarea comunității locale în acțiunile practice de îmbunătățire a calității vieții și mediului” – anunță Cluj4Earth.

Potrivit reprezentanților coaliției, Săptămâna Climei la Cluj va însemna sesiuni educative în școli și în comunitatea clujeană. În intervalul 20 – 27 septembrie, în mai multe școli clujene va fi susținut cursul “Criza climatică pe scurt. De ce contează?” – parte a unui „pachet”, numit „Respect pentru resurse”, care va fi predat de Food Waste Combat în școli începând din octombrie. De asemeni, școlile clujene sunt invitate să marcheze săptămâna 20-27 septembrie printr-o serie de acțiuni, cum ar fi purtarea unui tricou/ haină verde și ieșire sincronizată în curtea școlii. „Acțiunile Cluj4Earth 20-27 septembrie vor fi un mix de exerciții de gândire critică, sesiuni cu jocul Keep Cool (recent premiat si recunoscut în susținerea educației pentru sustenabilitate), seri de film și ateliere interactive în stradă – vinerea. Acestea din urma continuă seria manifestărilor din fiecare vineri, începute în martie de Fridays for Future Cluj, în fața Prefecturii – vineri 20 și 27 septembrie, ora 17:00” – precizează organizatorii.

Partenerii Cluj4Earth sunt PATRIR, Proiectul Fridays for Future Cluj, Climate Strike România, Proiectul Clujul Sustenabil, Food Waste Combat și Banca de Aliment Cluj.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie