Sancţiuni de 2700 de euro pentru proprietarii de ambarcaţiuni de pe Tarniţa şi Beliş

Reprezentanţii Căpităniei Dej iau măsuri pentru limitarea distracţiilor periculoase de pe lacurile Tarniţa şi Beliş.

După ce Făclia de Cluj a semnalat pericolul la care se expun turiştii care se aventurează să se plimbe cu bărcile cu motor pe cele două lacuri, Viorel Federiga, şeful Oficiului Căpităniei Dej ne-a spus că zilele trecute au avut loc o serie de controale în zonă pentru a se vedea în ce măsură proprietarii de bărci şi ski-jet-uri respectă legislaţia. Viorel Federiga a declarat că verificările au vizat modul în care sunt respectate reglementările cu privire la înregistarea şi luarea în evidenţă a ambarcaţiunilor şi măsurile de siguranţă pentru cei aflaţi în bărci. Potrivit şefului Oficiului Căpităniei Dej, în acest context au fost găsite o serie de nereguli care au dus la aplicarea unor sancţiuni contravenţionale de 2700 euro. Totodată, au fost ridicate documente pentru luarea în evidenţă a ambarcaţiunilor şi intrarea în legalitate.

Viorel Federiga a mai spus că deţinătorilor de ambarcaţiuni care transportă persoane pe lac li s-a pus în vedere să se autorizeze pentru a putea face activităţi turistice de agrement. Cât priveşte limitarea accesului bărcilor cu motor pe cele două lacuri, reprezentantul Căpităniei Dej a menţionat că instituţia pe care o reprezintă nu are competenţă în acest sens şi că acest lucru este exclusiv de competenţa Hidroelectrica, administratorul celor două amenajări hidrografice. În schimb, Federiga a subliniat că la nivelul Autorităţii Navele Române există discuţii în vederea adoptării unui act normativ care să interzică ski-jet-urile pe lacurile interioare, aşa cum se întâmplă în Elveţia. Lacurile Tarniţa şi Beliş-Fântânele continuă să fie transformate, în fiecare weekend, de către proprietarii de bărci cu motor în locuri pentru sporturi nautice. Deşi din cele două lacuri este asigurată apa potabilă pentru sute de mii de clujeni, deţinătorii de ambarcaţiuni cu motor termic nu ţin cont de acest lucru şi nici de faptul că legislaţia interzice navigaţia bărcilor cu motor termic.

Lacurile de acumulare Tarniţa şi Beliş-Fântânele sunt considerate arii protejate de avifaunistică conform legislaţiei în vigoare, rezervaţie naturală care intră sub incidenţa unei legislaţii speciale prin care este interzisă practicarea sporturilor având la bază ambarcaţiuni cu motor.

C.P.

Articole din aceeasi categorie