Salvamontişti clujeni, campioni naţionali la schi!

În weekendul recent încheiat s-a desfăşurat la Sinaia ediţia 2018 a Campionatului Naţional de Schi-Alpinism, judeţul Cluj fiind reprezentat la această competiţie sportivă de doi experimentaţi membri ai Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj, entitate aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean.

În acest context, în cadrul competiţiei de schi organizate de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, la categoria Seniori, salvamontiştii clujeni Torok Janos şi Toth Attila au obţinut locul I, respectiv locul al II-lea. Zona traseului urmat de către competitori a fost una extrem de dificilă, totalizând peste 13 kilometri – trei urcări şi trei coborâri, diferenţa de nivel fiind, la urcare, de 1780 metri, în vreme ce la coborâre diferenţa de nivel a fost de 1300 de metri.

Rezultatele obţinute de cei doi salvamontişti clujeni nu sunt deloc întâmplătoare. Török János este unul dintre cei mai vechi şi mai experimentaţi membri ai Formaţiei Salvamont. Căţărător, alpinist şi salvator montan, acesta participă la concursuri de schi-alpinism începând din 1995, demonstrând de-a lungul celor aproape 25 de ani de activitate reale calităţi în acest domeniu. Acesta a obţinut numeroase titluri de campion naţional individual şi pe echipe, vicecampion balcanic, locul al III-lea la Campionatul European etc. În plus, Török János participă şi la concursuri de mountain-bike, reuşind să se claseze pe podium de peste 30 ori. Toth Attila este şi el un experimentat salvator montan şi speolog clujean, acesta participând în ultimii ani la o serie de competiţii naţionale în domeniul schi-alpinism, unde a obţinut aproape de fiecare dată clasări pe podium.

„Doresc să le adresez sincere felicitări acestor doi salvamontişti clujeni care se autodepăşesc cu fiecare competiţie la care participă. Cu astfel de sportivi extrem de bine pregătiţi pentru a interveni în orice moment turiştii iubitori ai muntelui se pot simţi cu adevărat în siguranţă. Mult succes în continuare!” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Pentru a participa la o astfel de competiţie de schi-alpinism, sportivii trebuie să aibă un istoric în acest domeniu, să aibă o experienţă considerabilă pe munte în timp de iarnă, să aibă o condiţie fizică exemplară şi o capacitate mare de efort. În plus, competitorii trebuie să posede atât o tehnică bună de schi în condiţii de zăpadă dificilă cât şi cunoştinţe temeinice în domeniul primului-ajutor şi al salvării din avalanşă. Nu în ultimul rând, merită amintit în acest context faptul că disciplina sportivă schi-alpinism a fost inclusă între sporturile participante la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Lausanne din 2020.

Articole din aceeasi categorie