Salariul mediu net a trecut de 2.700 lei

Câştigul salarial mediu net a urcat cu 8,7% în luna martie a acestui an, la 2.704 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 217 lei, cele mai mari ale salarii fiind obţinute în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (6.689 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.541 lei).

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, câştigul salarial mediu brut a fost de 4.488 lei, cu 8,7% mai mare decât cel din luna anterioară.
Cele mai importante creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun – majorare cu 32,1%, în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacţii imobiliare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor – creşteri între 16% şi 26,5%, în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate, extracţia minereurilor metalifere, activităţi de editare, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport – sporuri între 11% şi 15%, respectiv în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – majorări între 9% şi 10%.
Scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în agricultură, vânătoare şi servicii anexe (cu 3,3%), în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală, inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe (cu 2,8%), respectiv în telecomunicaţii (cu1,8%).

Salarii semnificativ mai mari pentru bugetari

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, în sănătate şi asistenţă socială (cu 22,3%), respectiv în învăţământ (cu 18,4%). O uşoară creştere a salariului mediu net s-a înregistrat în administraţia publică (cu 1,3%).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,5%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 110,1%. Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 195,7%, cu 15,1% mai mare faţă de cel din februarie 2018.

Top 10 salarii

1. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, activităţi de servicii informatice – 6.689 lei

2. Fabricarea produselor din tutun – 6.312 lei

3. Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) – 6.070 lei

4. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 5.369 lei

5. Activităţi de editare – 5.136 lei

6. Transporturi aeriene – 5.107 lei

7. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 5.083 lei

8. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii – 4.863 lei

9. Activităţi de servicii anexe extracţiei – 4.209 lei

10. Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public ( exclusiv forţele armate şi asimilaţi) – 4.179 lei

Articole din aceeasi categorie