Salariul mediu net a scăzut cu 9 lei

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în mai, de 4.494 lei, fiind cu 0,4% mai mic decât cel din aprilie, iar cel net a ajuns la 2.704 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 9 lei (0,3%), cele mai mari salarii nete fiind obţinute în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.437 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.554 de lei).

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,4%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost de 108,5%, iar raportat la luna precedentă a ajuns la 99,2%. Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 193,8%.

Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că scăderi ale salarialui mediu net faţă de luna anterioară s-au înregistrat în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) – cu 16,7%, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – cu 15,3%, în tranzacţii imobiliare, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia cărbunelui superior şi inferior – între 7% şi 12%, în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, telecomunicaţii, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, construcţii – între 3% şi 6%.
Creşteri salariale au avut loc în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia minereurilor metalifere, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură) – între 7,5% şi 8,5%, în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite) – între 3% şi 6%.

Creşteri salariale în sectorul bugetar
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (cu 2,1%), sănătate şi asistenţă socială cu 1,1%), respectiv administraţie publică (cu 1%).

Top 10 salarii

1.Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice 6.437 lei

2. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 5.729 lei

3. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 5.551 lei

4. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 5.301 lei

5. Transporturi aeriene 5.233 lei

6. Activităţi de editare 5.029 lei

7. Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 5.027 lei

8. Activităţi de servicii anexe extracţiei 4.470 lei

9. Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public (exclusiv forţele armate şi asimilaţi) 4.213 lei

10. Fabricarea produselor din tutun, Cercetare-dezvoltare 4.141 lei

Articole din aceeasi categorie