Salariul mediu a crescut cu o samă de nimica

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.487 de lei, în februarie, în creştere uşoară faţă de luna precedentă, cu 3 lei sau 0,1%, câştigul salarial mediu nominal brut fiind de 4.128 lei.

Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.134 lei), iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante (1.499 lei).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 12,8% – în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, de 10,1% – în fabricarea produselor din tutun, între 3,5% şi 7% – în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), agricultură, vânătoare şi servicii anexe, construcţii, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea echipamentelor electrice.
Creşteri salariale între 1,5% şi 3% au avut loc în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, alte activităţi de servicii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cercetare-dezvoltare.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 7% – în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), între 3% şi 5% – în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi pe apă, alte activităţi industriale, între 2% şi 2,5% – în colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea altor mijloace de transport.


Salarii mai mici în Sănătate

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (cu 1,1%) şi în administraţie publică (cu 0,6%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială (cu 2,1%) comparativ cu luna precedentă.

Inflaţia bate creşterea salarială

Comparativ cu februarie 2017, salariul mediu net a crescut cu 11,2%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă din 2017 a fost de 106,2%. În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 faţă de luna precedentă. Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3% mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2018.

Inflaţie record în martie
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în martie 2018, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% şi a serviciilor cu 2,9%.
O rată mai mare a inflaţiei anuale a fost consemnată în luna iunie 2013, când preţurile de consum au urcat cu 5,37%.

Conform datelor Eurostat, în luna februarie a acestui an România a înregistrat cea mai ridicată inflaţie anuală (3,8%) din Uniunea Europeană. Rata anuală a inflaţiei în Uniune a scăzut, în februarie, până la 1,3%, de la 1,6% în ianuarie, iar cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (3,8%), Lituania şi Estonia (ambele cu 3,2%).
În februarie, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Top 10 salarii

1. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice 6.134 lei

2. Transporturi aeriene 5.079 lei

3. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 5028 lei

4. Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 4.814 lei

5. Fabricarea produselor din tutun 4.779 lei

6. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 4.363 lei

7. Activităţi de editare 4.587 lei

8. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 4.256 lei

9. Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public (exclusiv forţele armate şi asimilaţi) 4.125 lei

10. Activităţi de servicii anexe extracţiei 4.025 lei

Articole din aceeasi categorie