Să uităm… obositorul drum al Fechetăului

dscf15721Pofta de scris despre marele şi inconfundabilul târg de la Negreni e alimentată, an de an, de culorile toamnei, un anotimp al policromiei exuberante, cu un octombrie 2016 ce aspreşte nu doar nopţile, ci şi zilele prin zgârcenia temperaturilor, dar care, încă, lasă spectacolul culorilor naturii să pătrundă în profunzimea sufletelor noastre. Cromatica codrilor seculari încă-şi mai trage seva din mărginimile Crişului Repede, care pare mai liniştit şi cristalin în necurmata sa curgere, îngemănată cu aceste fermecătoare tablouri ce încălzesc privirea, chiar dacă temperaturile par a fi „obosite” când urcă până pe la 12 grade.

dscf15791Şi cum, în prima decadă a lui octombrie, drumurile capătă un accentuat sens unic spre  Negreni, la bătrânul târg medieval, a cărui vârstă nici Crişul nu o mai ştie, sâmbătă am obţinut un record greu de egalat, acela de a parcurge 75 km de drum european în patru ore şi 27 de minute, pe distanţa Cluj-Napoca – Negreni, dar nu pe jos, ci cu autoturismul.

Mi-am adus aminte cum gemeau drumurile spre vama vestică prin anii 90, când se năştea speranţa autostrăzii Transilvania, care a îngheţat la Gilău, aceasta nemailungindu-se nici cu un metru în 2016!? TIR-uri, autocare, autoturisme şi alte mijloace de transport îmbătrânesc, târându-se pe câte o bandă pe sens, aşa cum a fost în acest ultim sfârşit de săptămână.  Cât consum de carburanţi, câtă uzură de maşini, cât timp pierdut, câţi nervi şi aşteptări, dar cui îi pasă…

dscf15801Despre târgul de la Negreni, numai de bine, doar în a doua sa parte. Primele zile au fost reci şi ploioase, ofertă mare şi cerere mică. Doar vineri, sâmbătă şi duminică tranzacţiile comerciale au fost la cotele dorite de miile de comercianţi veniţi din toată ţara, ba chiar şi din Europa la această mare competiţie comercială a anului, unde expoziţia de produse acoperă o imensă suprafaţă de teren de 80.000 mp.

Terenul composesoratului Negreni este preferat de sutele de colecţionari de antichităţi, în cantităţi uriaşe, unde găseşti vrute şi nevrute, valori şi nonvalori, tablouri cu semnături notorii  sau chiar opaiţul la lumina căruia a fost scrisă o mare operă literară…

dscf15821În dreapta Crişului se întind aleile cu produse second hand, dar  şi noutăţile anului din sectorul vestimentaţiei de tot felul, al mobilei, covoarelor, chimiei, drogheriei, artizanatului, electronicii, echipamentelor de uz gospodăresc, jucăriilor, produselor  farmaceutice, stofelor şi textilelor, o expoziţie de produse agricole, apicole, de seminţe şi exemplele pot continua.

Mii şi mii de oameni au trecut prin târgul Fechetăului şi în această ediţie, ne-a mărturisit primarul comunei, dl Constantin Dorin Manea jr., găsind aici arhaism şi modernism, produse pentru pretenţioşi, dar şi pentru persoane cu venituri modeste şi un sector de alimentaţie publică mai divers şi mai curat ca oricând. Apropo de concurenţa acestor societăţi, o pensiune din Sic, pe lângă desfacerea unor produse culinare specifice bucătăriei maghiare, unde predilect au mâncat oaspeţi din ţara vecină, a adus şi o formaţie de… ceteraşi, care au întreţinut buna dispoziţie, seară de seară, până la miezul nopţii.

Rămânând în domeniul ordinei şi spiritului de buni gospodari, trebuie să evidenţiem eforturile făcute de administraţia comunei de a întocmi şi depune proiectul de modernizare a târgului cu fonduri europene şi acţiunea de  îmbunătăţire  a tramei numeroaselor alei comerciale, pe care s-au  transportat şi nivelat cu lama 600 tone de pietriş, iar în buricul târgului s-a construit un sediu administrativ, racordat la reţelele de curent şi apă, având birouri şi alte dependinţe necesare administraţiei şi serviciilor ce concură la buna desfăşurarea a evenimentelor comerciale de mare amploare găzduite de localitatea din vestul Clujului.

Aşadar, să uităm de obositorul drum al Fechetăului de anul acesta, să nutrim speranţa că în splendidul decor al viitoarei toamne va şerpui şi mult aşteptata autostradă Transilvania, ce va descongestiona obositorul drum E – 60.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie