Să trăiţi bine, dar nu în România!

Dacă deja nu ştiaţi, vă împărtăşesc cu tristeţe că nu trăim mai bine ca în centrul Africii, ci dimpotrivă. Şi n-o spun eu, ci studiul anual „Quality of Living”, realizat de compania de consultanţă Mercer, care măsoară, habar n-am cu ce, dar sigur nu cu metrul, calitatea vieţii în peste 200 de oraşe din întreaga lume, având în vedere 39 de criterii şi factori, dintre care am reţinut siguranţa locuitorilor, respectiv securitatea, eficienţa sistemului de transport în comun, calitatea învăţământului, serviciile de sănătate, infracţionalitatea, modul de petrecere a timpului liber, creşterea economică, serviciile bancare, diversitatea structurilor culturale, alimentaţia şi, evident, salariile. Şi constatăm că la toate acestea nu suntem nici măcar deficitari, ci praf.

Viena, capitala Austriei, valsează din acest punct de vedere şi se află în pole-position. E campioană mondială. Personal nu mă miră. Viena frapează prin constanţă, fiind desemnată prima în această ierarhie a calităţii vieţii pentru al nouălea an consecutiv. Ştiţi care, cred eu, că e secretul, dacă există aşa ceva? Mentalitatea. Ştiu, constatarea e clişeistică. Invocăm mentalitatea ori de câte ori îndrăznim să ne raportăm la alţii. De comparat nici nu poate fi vorba. Dar totul ţine de buna purtare, or democraţia câştigată în ’89 a însemnat pierderea celei dintâi.

Cu alte cuvinte, la austrieci e raiul pe pământ. În aceeaşi măsură, n-ar trebui să ne surprindă că pe locul doi în acest top se află oraşul elveţian Zurich. Ştim bine cum o duc elveţienii şi că Ţara Cantoanelor trăieşte pe cai mari. Acolo n-ai ce căuta dacă umbli cu fofârlica, cu şoalda, adică cu şmecherii balcanice. Nu poţi să ai buletin de Zurich dacă nu eşti bazat în portofel. În fine, podiumul este completat de Auckland, capitala Noii Zeelande. Acum înţeleg de ce mulţi români aleg să emigreze la capătul lumii, în Oceania, optând fie pentru Australia, fie pentru Noua Zeelandă. Şi mă refer la acei români ascuţiţi la minte, adică cu IQ-ul ce sare binişor de nivelul coeficientului de inteligenţă mediu al unui om, care este de 100. Cu tot respectul pentru românaşii ce populează Italia şi Spania, dar mă îndoiesc că cei care au ales să bată drumul până la Antipozi au făcut-o pentru a spăla vase şi a desfunda canalele.

În top zece, opt locuri sunt ocupate de oraşe de pe Bătrânul Continent, însă nici unul nu este din Italia sau Spania. Primul oraş italian în clasamentul întocmit de Mercer este Milano, pe locul 42, iar primul oraş spaniol este Barcelona, pe 43.

În ceea ce priveşte ţara noastră, România apare în acest clasament pe locul 107. Şi nu este vorba de Cluj-Napoca, după cum ar crede unii, ci de Bucureşti. Oraşul de sub Feleac nici măcar nu figurează în acest top, în care Londra, unul din cele mai scumpe oraşe europene, apare în această doar pe poziţia 41. Constatăm că mai bine decât la Cluj se trăieşte la Kinshasa (Congo), Khartoum (Sudan), Bagdad (Iraq), Bamako (Mali) sau la Nouakchott (Mauritania). Cluj-Napoca lasă de dorit în privinţa infrastructurii înainte de toate. Desigur, mai sunt şi alţi factori care te fac să-ţi iei lumea-n cap şi pe care am să-i nominalizez cu altă ocazie.

În privinţa serviciilor medicale, ţările scandinave au întâietate. Şi mă refer la Helsinki, Copenhaga, Oslo şi Stockholm. La acest capitol, ţara noastră este cel puţin deficitară. Ştim bine că sistemul de sănătate şi justiţia reprezintă câlcâiul lui Ahile şi cum asta am tras de coadă şi concluzia, pe care, mărturisesc, că n-o aveam la îndemână, din cauza cheilor de la maşina bengoasă şi de la apartamentul pentru care plătesc rată până când îngăduie Cel de sus să fac umbră pământului. Dar noi zicem că trăim bine, fiindcă suntem proprietari.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Să trăiţi bine, dar nu în România!

  1. Unu

    E Londra înaintea Bucureștilor? Să le fie de bine! Orașele numite, mai toate cotropite, în care îți e frică să nu îți dea vre-un „invitat” din OM, sau Africa în cap, ar fi mai bune decât oricare dintre orașele României? Aici, doar un din Boc, sau altul, strică lucrurile, dar în ciuda lor, trăim mai bine decât idioții ăia antiseptici.

  2. DanT

    Clujul nu e luat in calcul cand se face acel top, n-avem de unde sa stim pe ce loc ar fi, dar foarte probabil ar fi in fata Bucurestiului (dupa cum ne confirma si numbeo.com si inclusiv Ministerul Dezvoltarii in statisticile proprii)