„În România există numeroase cazuri de hărțuire la locul de muncă, multe foarte grave”

Un proiect privind metodologia-cadru de aplicare a Ghidului standardizat privind hărțuirea pe criteriul de sex și hărțuirea morală la locul de muncă a fost pus recent în dezbatere publică, Acesta conține obiective și măsuri pe care angajatorii ar trebui să le aibă în vedere, în raport cu angajatul.

Ghidul conține și detalii despre procedura de reclamație pe care salariații care sunt supuși hărțuirii să o urmeze, și, în același timp, pașii pe care persoana desemnată pentru primirea plângerilor de hărțuire la nivelul angajatorului trebuie să îi urmeze.

Astfel, angajații care sunt supuși hărțuirii ar trebui să informeze presupusul hărțuitor despre comportamentul deranjant, iar dacă o victimă nu poate aborda direct un presupus hărțuitor, el/ea poate aborda unul dintre membrii personalului desemnați responsabili pentru primirea plângerilor de hărțuire, care ar putea fi, spre exemplu, un alt reprezentat din conducere al firmei. Ghidul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, iar timp de 30 de zile sunt așteptate propuneri, sugestii și opinii privind acest proiect.

„Există o serie de proiecte de lege în acest sens, vom crea presiune”

Unii parlamentari clujeni salută această inițiativă, în timp ce alții, reprezentanți ai opoziției, cred că ghidul cu pricina este doar un element nou de birocrație.

„Am asistat la o explozie de evenimente privind egalitatea de gen în ultimele 2 luni și este un lucru bun. Există o serie de proiecte de lege în acest sens și pentru a putea fi adoptate, vom crea presiune prin toate mijloacele legale în continuare. Acest ghid elaborat de Ministerul Familiei nu reprezintă altceva decât un nou mijloc de “presiune” în această direcție, susținut de, până recent, singura femeie ministru din Guvernul PSD-PNL-UDMR condus de generalul Ciucă. A milita pentru egalitatea de gen și combaterea hărțuirii la locul de muncă sau a violenței împotriva femeilor NU trebuie să aibă culoare politică”, a declarat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

Nu am apucat să citesc ghidul, dar ideea în sine mi se pare bună pentru că în România există numeroase cazuri de hărțuire la locul de muncă, multe foarte grave și este un subiect care a fost și este foarte mult trecut sub tăcere. Deci o dezbatere deschisă pe această temă este binevenită”, a afirmat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„O adevărată premieră în România.

Ghidul privind hărțuirea morală și de gen la locul de muncă, elaborat de specialiștii ANES, împreună cu Institutul Român pentru Drepturile Omului și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, este un instrument important și un sprijin real pentru angajati, evitând astfel situațiile nepotrivite din mediile de muncă, precum: comentariile deplasate, acțiunile și gesturile cu tentă sexuală, chiar și agresiunile.

Fiecare angajat are dreptul de a se simți protejat la locul de muncă, iar acest ghid este o oportunitate de a stopa neregulile ce se petrec în sistem.

Această inițiativă este una oportună, care va diminua, chiar elimina, toate situațiile neplăcute întâlnite în rândul angajaților în acest moment, cu precădere resimțite de angajații de gen feminin”, a declarat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

„Hărțuirea sexuală și morală este o realitate, dar Ghidul privind hărțuirea sexuală și hărțuirea morală la locul de muncă elaborat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este cel puțin o formă de birocrație inutilă. Nu doar că nu ajută cu nimic, ci poate face mult rău.

În esență înseamnă multe vorbe fără substanță, multă birocrație în care se promovează conceptele de egalitate de gen și cotele de gen.

Birocrația, egalitate de gen și cotele de gen sunt definitorii pentru acest ghid inutil.

În loc de sexul biologic, se dorește integrarea perspectivei de gen.

Genul – concept de gen este definit ca alegerea unui sex, nu conform relității biologice, ci pe baza unor alegeri personale – adică un sex fluid, un sex liber ales, un sex ideologic.

Scopul ideologiei de gen este distrugerea familiei tradiționale, pervertirea educației, hiper-sexulizarea, încurajarea omuciderii, a avortului, ca atare pervertirea minții și sufletelor celor tineri

Noțiunea de gen (gender) este o construcție fără legătură cu realitatea biologică, ci se bazează pe așa-zise alegeri personale – adică un sex fluid, un sex liber ales, un sex ideologic. Scopul ideologiei de gen este distrugerea familiei tradiționale, pervertirea educației, hiper-sexualizarea, încurajarea avortului. Definește relația dintre sexe ca pe o „construcție socială”. Teoria consideră că această relație conține în mod inerent raporturi de putere inegale, favorizante pentru bărbați.

Ideea combaterii violenței contra femeii pe baza abordării de gen, deși populară la birocrații europeni și la grupurile feministe, este părtinitoare și ideologizată. În plus, ea nu dă rezultatele scontate întrucât ignoră motivele adevărate ale violenței domestice, precum abuzul de alcool, decăderea generală a instituției familiei sau sexualizarea imaginii femeii în mass-media și prin pornografie.

Birocrația este promovată prin proceduri privind recrutarea noilor candidați, promovarea în funcții de conducere, în consilii de administrație, politica de salarizare, rapoarte suplimentare, analiza de date, informări către conducere.

Instituțiile publice și firmele private ar trebui să-și întocmească propriile ghiduri privind hărțuirea cu un așa-zis sprijin din partea Ministerului Familiei. Ele vor trebuie să trimită un raport anual la Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse, care la rândul lui va face un raport, șamd – un mod de a te hrăni cu banii oamenilor chinuindu-i în același timp.

Singurul lucru benefic sunt câteva definiții privind hărțuirea, niște definiții destul de banale, pe care le intuiește orice persoană, potrivite a se discuta la ora de dirigenție – art. 6”, a afirmat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Cifre alrmante

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, declara, la momentul apariției acestui ghid că a fost publicat primul ghid pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă. „Am publicat primul ghid dedicat instituțiilor și companiilor private. Doar în primele 9 luni ale anului, 130 de persoane au fost hărțuite în spațiul public și există 287 de anchete penale în lucru”, a scris Firea pe Facebook. „Hărțuirea sexuală este un fenomen despre care se vorbește prea puțin, dar care este prezentă în instituțiile publice și companiile private. Împotriva statului român a fost pronunțată recent o decizie într-un proces deschis la CEDO de o angajată a unei instituții de stat. România a pierdut tocmai pentru că instituțiile au tratat superficial plângerile femeii. Este o decizie care trebuie să ne dea mult de gândit, chinurile și nedreptatea prin care trece o persoană hărțuită la locul de muncă nu sunt de neglijat”, a mai spus ea. „Ghidul privind hărțuirea pe criteriu de sex și hărțuirea morală la locul de muncă este o premieră pentru România. Documentul a fost elaborat de specialiștii ANES împreună cu Institutul Român Pentru Drepturile Omului și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Acest ghid este un instrument important, pe care dorim să-l implementăm în toate instituțiile și care va fi sprijin real pentru angajați, dar și pentru angajatori. Orice conduită ostilă sau nedorită, orice comentariu nepotrivit, cu tentă sexuală, orice acțiuni și gesturi nepotrivite înseamnă hărțuire și acest ghid stabilește toate măsurile care trebuie luate la nivelul unei instituții pentru a gestiona astfel de situații, dar în primul rând pentru a preveni”, a explicat ea.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut