S-au scumpit alimentele

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în mai 2018, comparativ cu luna precedentă, impulsionat de majorarea semnificativă a preţurilor lactatelor, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care publică lunar propriul său Food Price Index, ce măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În mai, acest indice a urcat cu 1,2% comparativ cu luna precedentă, până la 176,2 puncte, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat după cei din octombrie 2017.
Factorul principal care a stat la baza creşterii preţului global al alimentelor a fost avansul de 5,5% al preţului produselor lactate. Livrările reduse din Noua Zeelandă, unul din cei mai mari exportatori de produse lactate, sunt de vină pentru o mare parte din creşterile de preţuri înregistrate în ultimele luni.
În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în 2018 cu trei milioane de tone până la un nivel record de 2,610 miliarde tone. FAO estimează că producţia mondială de grâu în 2018 se va situa la 754,1 milioane tone, în creştere faţă de estimările de luna trecută, ca urmare a îmbunătăţirii prognozele pentru mai multe ţări mari producătoare de grâu, precum Argentina, Canada şi SUA.

Articole din aceeasi categorie