S-a trezit şi PNL-ul din somn…

Năucit încă din timpul alegerilor parlamentare – când nu a prezentat nici un program viabil de guvernare – şi debusolat după ce a pierdut cu brio alegerile, preocupat mai apoi să-şi găsească măcar un lider, chestie pe care nu a reuşit-o nici până acum, Partidul Naţional Liberal dă semne că s-a trezit din somn. Semnul este un proiect de modificare a Codului Fiscal, depus deja în Parlament şi prezentat succint de Raluca Turcan. Preşedintele interimar al PNL-ului s-a declarat preocupată de soarta “mediului economic”, care ar fi afectat de creşterea salariului minim pe economie. “Există un blocaj din partea celor care investesc în România, de a da salarii mai mari fără să facă concedieri. Orice investitor poate spune că prin creşterea salariului minim, benefică pentru sectorul bugetar şi pentru o parte din populaţie, conduce, fără soluţii privind creşterea productivităţii, la pierderea locurilor de muncă”, a afirmat Raluca Turcan. Soluţia găsită de liberali este reducerea impozitării. Concret, PNL-ul propune  reducerea cotei de contribuţii de asigurări sociale datorate de angajat şi angajator de la 39,25% la 32,25%, reducerea cotelor de impozitare a venitului şi profitului de la 16% la 10%, dar şi transferul plăţii asigurării de şomaj în totalitate către angajat. Conform aprecierilor doamnei Turcan, prin aplicarea acestor măsuri încasările la bugetul statului ar creşte cu 8 miliarde de lei. Să le luăm pe rând.

Mai întâi şi mai întâi, fie-mi îngăduit să cred ca se face prea mare tapaj pe seama creşterii salariului minim. Până la urmă, acest salariu minim a fost şi este infim. Eu o invit pe doamna Turcan şi pe toţi specialiştii PNL-ului să încerce să supravieţuiască o măcar o lună cu un salariu brut de 1.450 de lei. Aş fi interesat să văd cît de mult vor mai fi preocupaţi de soarta ingrată a angajatorilor. Dacă acest salariu de mizerie este o mare povară pentru angajatori, tare mi-e teamă că aceştia fie mint, fie nu-s în stare să facă o minimă performanţă economică. Iar soluţiile de creştre a productivităţii, invocate de liderul PNL, nu se pot stabili prin măsuri legislative, ci  trebuie găsite de firme.

Acum, despre reducerea impozitelor. În principiu, sunt unul dintre adepţii impozitelor mici, cât mai mici posibil, dar mai cred că totul trebuie să aibă o limită. Bugetul pentru acest an – unul extrem de riscant, dar votat deja în Parlament – se bazează, în principal, pe o prezumptivă şi – în opinia mea – nerealistă creştere economică de 5,2%, precum şi pe nivelul actual al taxelor şi impozitelor. Să adopţi acum o modificare a Codului Fiscal în sensul diminuării impozitării înseamnă să pui cruce la tot.

Să luăm în în calcul şi un impact social al propunerii peneliste. Reducerea contribuţiilor sociale pentru angajaţi, care ar duce la creşterea veniturilor acestora, ar fi semnificativ diminuată dacă nu cumva total anulată de ideea transferului plăţii asigurării de şomaj către angajat. Dar, vezi Doamne, aşa ei şi-ar păstra locurile de muncă.

Cît despre creşterea cu 8 miliarde a încasărilor la bugetul de stat, ce se poate spune? Se poate spune că afirmaţia cu pricina este, evident, o tâmpenie. Oare cum pot să crească încasările, dacă se reduc impozitele? O să facă o scammatorie PNL-ul doamnei Turcan şi o să scoată din joben nu un iepuraş de Paşte ci tocmai vreo 8 miliarde de lei. Haideţi să fim serioşi.

Nu am nici o simpatie pentru un partid politic sau altul, mă enervează toţi în mod aproape egal, eventual aş putea avea afinităţi faţă de o doctrină politică, iar cea liberală parcă este mai aproape de felul în care văd lucrurile. Însă, acum, tare mi-e teamă că acest somn îndelungat nu i-a priit defel PNL-ului. S-a trezit şi obosit şi mahmur. Mai bine continua să doarmă. Somn uşor PNL!

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie