S-a dat startul procesului de Bugetare participativă Cluj-Napoca 2017

Începând de luni, 2 octombrie, toţi cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca şi au împlinit vârsta de 18 ani, pot vota proiectele depuse în cadrul procesului de bugetare participativă şi declarate eligibile de către Comisia tehnică de analiză din cadrul Primăriei, prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro, anunţă municipalitatea clujeană, precizând că, dintre cele 338 propuneri de proiecte care au fost analizate de către Comisia tehnică, au fost declarate eligibile 126.
Potrivit administraţiei locale, procedura de vot presupune cinci paşi. Astfel, în perioada 2-22 octombrie, clujenii pot vota câte un proiect din cele şase domenii în care au fost depuse propuneri de proiecte, respectiv alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spaţii verzi şi locuri de joacă; amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructură educaţională şi culturală; oraşul digital. În urma acestei prime etape de vot, în care fiecare cetăţean are 6 voturi, se vor selecta 30 proiecte. Primele trei proiecte clasate, în funcţie de numărul de voturi din fiecare domeniu, vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcţie de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.
În perioada 23-29 octombrie va avea loc validarea voturilor pe domenii, iar în perioada 30 octombrie -19 noiembrie va avea loc etapa finală de vot. În cadrul acestei etape, fiecare cetăţean poate vota un singur proiect din cele 30 proiecte stabilite în prima etapă de vot. Primul proiect din fiecare domeniu, clasat în funcţie de numărul de voturi, va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte. La sfârşitul acestei etape, vor fi selectate un număr de 15 proiecte.
Ultima etapă constă în afişarea, în data de 27 noiembrie, pe platforma www.bugetareparticipativa.ro a celor mai votate 15 proiecte care vor fi implementate de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca începând cu anul 2018.
Menţionăm faptul că votarea online presupune crearea unui cont pe platforma www.bugetareparticipativa.ro sau autentificarea pe platformă cu datele deja introduse. Municipalitatea clujeană subliniază că pot vota doar persoanele care se află în aria teritorială a municipiului Cluj-Napoca.
De asemenea, administraţia locală precizează că persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizaţi cu mediul online vor putea vota cu sprijinul Primăriei. Astfel, la Centrul de Cultură Urbană Casino va fi amenajat un birou unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de vot, între orele 13 şi 17, se va acorda sprijin persoanelor care doresc să voteze.
A.S.

Articole din aceeasi categorie