Rugăciuni şi „cuvinte cu har” în amintirea Mitropolitului Bartolomeu

Arhiepiscopia Clujului organizează o serie de evenimente care să readucă în amintirea clujenilor personalitatea marcantă a Mitropolitului Bartolomeu – „ierarhul, omul de litere şi păstorul care a însufleţit prin puterea exemplului şi a cuvîntului său metropola Transilvaniei, timp de 18 ani”.

Potrivit celor anunţate de pr. Bogdan Ivanov, primul moment va avea loc sîmbătă, 30 ianuarie, la ora Mitropolitul-Bartolomeu12:00, cînd, la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, ÎPS arhiepiscop şi mitropolit Andrei şi soborul preoţilor slujitori vor săvîrşi o slujbă de pomenire, urmată de o ectenie rostită în cripta de la subsolul Catedralei, unde se află mormîntul ierarhului. Al doilea moment – o seară comemorativă, dedicată ierarhului şi omului de cultură Bartolomeu Valeriu Anania – va avea loc luni, 1 februarie, de la ora 19:00, în sala mare a Muzeului Mitropoliei Clujului, din demisolul Catedralei. La acest eveniment, scriitoarea Marta Petreu va face o evocare a Mitropolitul Bartolomeu Anania, iar actriţa Elena Ivanca, de la Teatrul Naţional din Cluj, va face o lectură din opera acestuia şi va rememora cîteva cuvinte de înţelepciune din predicile rostite de la amvonul Catedralei. Intervenţiile vor fi completate de un microrecital de arii şi lieduri în interpretarea sopranei Alice Bacalu, acompaniată la pian de prof. Cornelia Cuteanu, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

În seria de evenimente comemorative se înscrie şi Concertul Anual al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”, care va avea loc vineri, 25 martie, de la ora 19.00, în sala Auditorium Maximum, şi va fi susţinut de Cvartetul Transilvan.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie