Rotary Club Dej: Zece ani în folosul comunității

Rotary Club Dej a sărbătorit, la sfârșitul săptămânii trecute, zece ani de existență în folosul comunității, printr-un „Concert aniversar de muzică clasică” și o reuniune festivă în prezența guvernatorului District 2241 – România și Republica Moldova, Milian Sopoian, a primarului Costan Morar și a reprezentanții Rotary Club din Cluj-Napoca, Gherla, Turda, Câmpia Turzii, Bistrița-Năsăud, Baia Mare, Borșa, Satu Mare, Sinaia și Kozarmisleny (Ungaria).

Concertul, susținut pe scena Centrului Cultural „Arta” de Grupul „Pro Voice” (Ioana Badiu-Avram – soprană, Alexandra Hordoan – mezzosoprană, Petre Macedoneanu – tenor, Horațiu Ruști – bariton, Petre Burcă – bas și Olga Bordaș – pian), a cuprins o serie de piese muzicale din repertoriul național și internațional, cunoscute și îndrăgite de publicul care le-a apreciat prin îndelungi aplauze, la fel ca și pe talentații artiști, întotdeauna așteptați și călduros primiți la Dej. Partea a doua a serii aniversare Rotary s-a desfășurat la restaurantul Sun Garden Therme și a fost un prilej de rememorare a activității clubului, de felicitări adresate foștilor președinți, membrilor de onoare și prietenilor statornici ai RC Dej, împreună cu plachetele și medaliile aniversare evocatoare ale acestui moment. Amfitrioni: Alexandru Mureșan, primul președinte al RC Dej și Onișor Nicorec, actualul președinte al clubului. O seară care, evident, s-a încheiat cu muzică și dans.

Dorința de a înființa un club Rotary în orașul Dej s-a conturat începând cu anul 2007, la 25 martie 2008 Rotary Club Dej fiind primit în marea familie Rotary Internațional. „Nașterea oficială” a clubului a avut loc în 16 mai, odată cu primirea Chartei, în cadrul unei ceremonii festive la care au fost prezenți guvernatorul Ovidiu Coș și numeroși prieteni și membri Rotary din întreaga țară. Primul președinte al clubului dejean și unul dintre membrii săi fondatori a fost prof. univ. dr. Alexandru Mureșan. Au urmat apoi la conducerea clubului: Sabin Badiu (2009-2010), Călin Rusu (2010-2011), Corvin Filimon (2011-2012), Ioan Mărginean (2012-2013), Adrian Corniciu (2013-2014), Adrian Oșan (2014-2015), Virgil Oșan (2015-2016), Gianina Gavriș (2016-2017), Onișor Nicorec (2017-2018).

Rotary Club Dej și-a materializat primul proiect în iunie 2008 (cu susținerea unor cluburi din trei districte Rotary International), când rotarienii au achiziționat un container cu 280 de scaune cu rotile, noi, ergonomice și cu un design modern, destinate persoanelor cu handicap motor. Prima acțiune a rotarienilor dejeni a însemnat și începutul implicării clubului în viața și problemele comunității locale.

Pe această linie au urmat donațiile către Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Dej, constând în paturi de înfășat pentru bebeluși (2009) și 9 televizoare, în 2016, care au fost amplasate în opt saloane ale secției, plus sala de așteptare. Un gest de caritate al rotarienilor din RC Dej și RC Kozarmisleny, care a marcat împlinirea a 80 de ani de la crearea primului District românesc din cadrul Rotary Internațional și 100 de ani de la constituirea Fundației Rotary.

 „A servi mai presus de sine” este deviza Rotary Internațional, așa că implicarea RC Dej în viața comunității locale, susținerea tinerei generații, dezvoltarea aptitudinilor fiecărui membru al societății, grija pentru cei vârstnici și pentru categoriile vulnerabile, a condus în mod firesc spre o bună colaborare cu administrația locală, ONG -urile și școlile dejene, Clubul Francofon de Afaceri Cluj, Clubul Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania și Cluburile Rotary din zonă (Gherla, Năsăud, Sighet, Baia Mare, Borșa, Bistrița, Turda, Câmpia Turzii). Susținerea excelenței prin acordarea unor burse anuale de merit tinerilor performanți la învățătură sau în diferite domenii vocaționale, ca de altfel și susținerea elevilor cu situație materială precară, au constituit și constituie în continuare direcții importante de acțiune pentru club. La fel ca și campaniile de sensibilizare vis-a-vis de anumite maladii, derulate fie la nivel de District, fie pe plan local și care vizează sănătatea adulților: „Promenada Inimilor”, în parteneriat cu Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie; acțiunea „O cafea fără zahăr”, organizată cu ocazia „Zilei Mondiale a Diabetului”, sau „Marșul Roz”, pentru prevenirea cancerului la sân etc. La care se adaugă implementarea, la Dej, a proiectului „Dinți frumoși, copii sănătoși” (demarat în data de 1 noiembrie 2011, de Districtul Rotary 2241 România și Republica Moldova, împreună cu Mölndal Rotary Club Suedia și Colgate – Palmolive România), sau la cele de ecologizare din cadrul proiectelor „Let’s Do It, Romania” și „Rotary plantează!”

Venind în întâmpinarea tinerilor care doresc să se implice în acțiuni de voluntariat, în anul 2016, cu prilejul împlinirii a opt ani de la chartarea RC Dej, a avut loc înființarea primului Club Interact din municipiu, un proiect care asigură tinerilor dejeni cadrul potrivit pentru a se implica benefic în comunitatea căreia îi aparțin. În același timp, fidel programului său de promovare a valorilor din domenii cât mai diverse, pe parcursul celor zece ani de la constituire, Rotary Club Dej a fost o prezență constantă în viața culturală a orașului prin organizarea unor concerte cu prilejul Paștelui și Crăciunului, concerte de muzică clasică, conferințe, spectacole de teatru, lansări de carte, târg de carte, expoziții de carte veche, expoziții și licitații de artă, dar și partener la diferitele evenimente culturale organizate pe plan local.

Ca o recunoaștere a muncii pe care o depun rotarienii dejeni în folosul comunității și al familiei Rotary Internațional din care fac parte, în 2014 activitatea clubului a fost evidențiată în cadrul Conferinței Districtuale, printr-o Diplomă de Merit, semnată de președintele Rotary International. și, nu în ultimul rând, spre bucuria și mândria clubului dejean, „past president” Adrian Corniciu, în perioada 2014-2015 a fost asistent guvernator al Districtului 2241, iar ulterior, a răspuns de compartimentul de resurse pentru sănătate și alimentație în cadrul Districtului (District Resource Group Health and Hunger Chair). De asemenea, „past president” Adrian Oșan a fost ales asistent guvernator în anul rotarian 2017-2018.

Există peste 35 de mii de cluburi Rotary în lume, cu peste 1,2 milioane de membri, care și-au propus să fie de folos semenilor lor, să promoveze adevăratele valori și să ajute la bunăstarea și pacea lumii. Rotary Club Dej este unul dintre aceste cluburi, care onorează orașul prin existența sa, prin acțiunile pe care le organizează și prin oamenii pe care reușește să-i capaciteze, întotdeauna în folosul comunității locale.

Magdalena Vaida

Articole din aceeasi categorie