Românul atât multilateral, cât şi dezvoltat

Am constatat că unul dintre măreţele visuri ale lui Ceauşescu s-a îndeplinit. Acum, la mai bine de un sfert de secol de la căderea comunismului, a apărut cu adevărat omul nou, multilateral dezvoltat. Dar multilateral dezvoltat rău de tot, asemenea lui 성김주 , adică Kim Ir Sen, care după ce a mâncat fasole şi a anat „Ideile Ciuce”, supuşii au spus despre el că are practic cunoştinţe nelimitate în toate domeniile. Ei bine şi la noi, tot nelimitaţi sunt..

În ultima vreme, tot felul de fierari-patiseri, betonişti-cofetari, faianţari-motostivuitorişti, strungari-ajustori, frizeri-depanatori, tejghetari ori croitorese care ar trebui să scurteze pantaloni, să pună termopane, să facă nişte cartofi prăjiţi cu ochiuri sau să bărbierească şaorma pe la fast food-uri, apar la televizor şi comentează. Comentează orice. Asta însă numai după ce şi-au depăşit condiţia. Adică după ce, pe la 42 de ani şi-au luat bacalaureatul din a treia aruncare, apoi au făcut, ca magazinul „Victoria”, trei facultăţi particulare în una singură în decurs de un an şi jumătate şi şi-au luat două doctorate într-o singură săptămână, unul marţi şi altul joi, că miercurea şi vinerea este post. Şi toate aceste contacte neprotejate cu cartea, cu învăţătura în general, toţi le-au avut după ce au devenit politicieni. Minune mare, deci. Meseria de politician te luminează subit la cap, de parcă un academician ar aprinde brusc de la întrerupător becul ştiinţei sub ţeasta omului de stat şi deodată se risipeşte bezna care dăinuia acolo. Curg diplomele şi titlurile universitare, mai ceva ca vinul la o chermeză în crama fugarului Ghiţă.

Năvala în media a politicienilor culţi în cap şi multilateral dezvoltaţi a devenit supărătoare în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie, când cu pârdalnica de Ordonanţă 13. Atunci, toţi au devenit specialişti în drept. Şi să te ţii analize sofisticate, împănate cu termeni de specialitate pe care nici dracu’ şi nici cei care-i foloseau nu-i înţelegeau, arabescuri juridice, subtilităţi avocăţeşti, dantelării legislative, interpretări la virgulă.

După, a venit data de 3 februarie. Summit-ul din Malta.

Întâlnirea şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, în format 27, în cadrul unei reuniuni informale. Se discută chestiuni foarte grave pentru soarta UE. Europa cu două viteze, Europa cercurilor concentrice, cetăţeni europeni de mâna întâi, cetăţeni europeni de mâna a doua. La noi, transformare radicală. Aceeaşi oameni au devenit brusc specialişti în politică externă. Şi să te ţii analize sofisticate, împănate cu termeni de specialitate pe care nici dracu’, nici cei care-i foloseau nu-i înţelegeau, arabescuri diplomaticheşti, subtilităţi de negociere, dantelării de aranjamente de culise, interpretări la virgulă.

Ne-a trecut repede cu Malta, că românul este prea puţin interesat de ce se face pe plan internaţional şi mai mult îl doare bucăţica de pâine de acasă. Mai ales că a venit ziua de 7 februarie. Aprobarea bugetului de către plenul reunit al Parlamentului. Transformare radicală. Aceeaşi oameni au devenit brusc specialişti în finanţe. Şi să te ţii analize sofisticate, cu termeni de specialitate pe care nici dracu’, nici cei care-i foloseau nu-i înţelegeau, arabescuri financiare, subtilităţi economiceşti…

Nici nu am apucat bine să ne socotim bănuţii din buget, că a venit 27 februarie. Curtea Cosntituţională ia decizia existenţei unui conflict juridic între DNA şi Guvern: „Ministerul Public nu doar că şi-a depăşit atribuţiile prevăzute de Constituţie şi de lege, dar îşi arogă atribuţii ce aparţin puterii legislative”. Deciziile CCR nu se comentează şi nu pot fi atacate. Ele sunt obligatorii şi se aplică în maximum 45 de zile. Şi totuşi… Din nou, schimbare radicală. Aceeaşi indivizi, redevin brusc specialişti în drept. Şi să te ţii analize sofisticate…

Nici nu se sting bine discuţiile despre CCR şi vine 4 martie

Şi vine ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu cu alt cutremur: „Veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%.” Transformare radicală. Aceeaşi oameni au redevenit brusc specialişti în finanţe.

Mai e puţin şi vine 1 aprilie. Atunci să te ţii analize pertinente. Ţinute de specialişti adevăraţi, calificaţi pe bune, nu ca vopsiţii ăştia de până acum, cu subtilităţi şi dantelării, interpretate la… virgulă.

Sorin Ovidiu Bălan

Articole din aceeasi categorie