Românii sunt tot mai atraşi de maşinile puţin poluante

Unul din doi români ar opta pentru un mijloc de mobilitate mai puțin poluant, cum ar fi vehiculul hibrid sau electric, iar în acest context, 7 din 10 români consideră că motorul electric și bateriile performante vor avea un impact major asupra transportului urban.

Un studiu de specialitate, realizat de iVox și susținut de CEZ România, aratăcă patru din 10 respondenți cred că mașinile autonome vor produce schimbări importante asupra mediului, în timp ce jumătate dintre cei intervievați sunt de părere că întreținerea unui autovehicul electric este mai puțin costisitoare decât cea a unui autovehicul cu motor termic.

În privința autonomiei unui autovehicul nepoluant, unul din cinci români au spus că ar prefera să meargă 300 de kilometri, cu bateria mașinii încărcată complet, iar 6 din 10 respondenți preferă o autonomie electrică de peste 500 de kilometri.

„O explicație ar putea fi dată de constatarea conform căreia 7 din 10 respondenți declară că orașele mari din România nu dispun de suficiente stații de încărcare pentru a menține autonomia autovehiculelor electrice din Romania”, se menționează în concluziile studiului, preluat de Agerpres. În plus, 87% dintre cei chestionați consideră că beneficiul cel mai important al mijloacelor de mobilitate electrice este dat de emisiile poluante reduse. Al doilea beneficiu menționat este că sunt mai silențioase (49,5%).

Totodată, 50% dintre respondenți cred că întreținerea unui autovehicul electric este mai puțin costisitoare decât întreținerea unui autovehicul cu motor termic, iar cei mai mulți realizează că numărul mașinilor electrice va crește, datorită interesului din ce în ce mai ridicat pentru modalități de transport care nu poluează. Astfel, 5 din 10 români estimează costurile de carburant pentru autoturismul propriu la sub 300 lei (plus TVA), iar 4 din 10 cheltuiesc între 300 și 500 de lei/lună pentru carburant.

Totuşi, mașina reprezintă mijlocul de transport urban preferat de cei mai mulți dintre români (6 din 10 respondenți), în defavoarea bicicletei sau a altor mijloace de locomoție. Mai mult de jumătate dintre români (56%) susțin că circulă zilnic cu mașina, iar 70% dintre ei în oraș.

Pe de altă parte, 7 din 10 români consideră că o altă metodă eficientă de reducere a poluării în orașele mari din România ar fi introducerea autobuzelor electrice, iar 61% cred că bicicleta, tricicleta sau mopedul contribuie la reducerea poluării.

Articole din aceeasi categorie