Românii sunt pesimişti privind perspectivele economice din ţară

Românii privesc perspectivele economice ale propriei ţări cu mai mult pesimism decât oricare alţi europeni, aşteptările privind creşterea veniturilor fiind mai scăzute decât cele din prima parte a anului în curs.

Conform studiului GfK privind climatul de consum în Europa pentru al doilea trimestru din 2018, prognozele economice în rândul consumatorilor români au continuat să scadă în trimestrul al doilea al acestui an. Cu -22,2 puncte în iunie, indicatorul a scăzut cu 5,6 puncte, comparativ cu luna martie. Acesta este cel mai scăzut nivel, înregistrat din aprilie 2012.

Şi aşteptările privind veniturile au scăzut. Cu -0,1 puncte în iunie, indicatorul a scăzut cu 4,2 puncte comparativ cu martie, ajungând la cel mai scăzut nivel înregistrat din iunie 2014. În schimb, înclinaţia către cumpărare s-a îmbunătăţit uşor. A crescut cu 4 puncte, ajungând la 1,3 puncte în iunie, comparativ cu martie. În primul trimestru din 2018, în România, înclinaţia către cumpărare avea tot o valoare negativă.
În schimb, sentimentul consumatorilor din Uniunea Europeană (UE) s-a îmbunătăţit uşor în trimestrul al doilea din 2018. În iunie, acesta a ajuns la 23,2 puncte, în creştere cu 2,6 puncte faţă de valoarea din martie. Este cel mai înalt nivel din noiembrie 2017 până în prezent. Înclinaţia medie către cumpărare în UE a scăzut uşor, deşi înclinaţia către economisire a scăzut şi ea, astfel fiind disponibili mai mulţi bani pentru consum.
Ca medie, în UE, perspectivele economice sunt mai puţin încurajatoare decât la începutul anului. Prognoza economică a ajuns la 7,1 puncte în iunie. Aceasta reprezintă un declin evident, comparativ cu cele 15 puncte obţinute în martie. Nivelul de încredere în dezvoltarea economică s-a diminuat substanţial, mai ales în Germania, Franţa şi Belgia. În schimb, consumatorii din Spania şi Italia au privit mai favorabil activitatea economiei proprii.
Aşteptările privind veniturile s-au menţinut, în medie, în UE, ajungând la 16,8 puncte în iunie. Astfel, s-au situat cu 0,5 puncte peste valoarea din martie. În Spania, Slovenia şi Grecia, indicatorul s-a mărit considerabil, comparativ cu primul trimestru.

Articole din aceeasi categorie