Românii continuă migrarea de la cartelele preplătite la abonamente

În prima jumătate a anului, s-a menținut tendința de creștere a numărului de abonamente la serviciile de telefonie mobilă în detrimentul cartelelor preplătite active, această evoluție fiind observată încă din 2016, datorită diversificării pachetelor și facilităților oferite de furnizori la încheierea unui contract pentru abonament, care de multe ori includ echipamente de nouă generație, la prețuri preferențiale.

Conform datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, la jumătatea anului, în România se întregistrau 22,2 milioane de cartele active de servicii de telefonie mobilă (în scădere cu 1,5% față de aceeași perioadă din 2016), dintre care 11,8 milioane (în creştere cu 7%) erau utilizatori pe bază de abonament și 10,4 milioane (în scădere cu 10%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active. La fel ca și anul trecut, creșterea numărului total de abonamente este rezultatul utilizării în număr din ce în ce mai mare a acestui serviciu și de către utilizatorii persoane fizice, ajungând-se astfel la 9 milioane cartele SIM pe bază de abonament utilizate de persoanele fizice.

Ușoara scădere a numărului total de cartele SIM active s-a reflectat și în evoluția traficului total de voce (exclusiv roaming internațional) efectuat de aceștia pe parcursul semestrului I din 2017, acesta înregistrând o scădere de 4% față de aceeaşi perioadă din 2016, până la 34,3 miliarde minute. În functie de categoriile de trafic, doar traficul către alte rețele mobile a înregistrat o creștere, de aproape 12%, până la 11 miliarde minute, celelalte categorii de trafic înregistrând scăderi în prima jumătate a acestui an: traficul în rețelele proprii de telefonie mobilă cu 11%, până la 20 miliarde minute, traficul către reţele din afara României cu 6%, până la 1,9 miliarde minute, iar traficul către rețelele fixe cu -1%, până la 1,1 miliarde minute.

Pe parcursul primului semestru al anului 2017 s-a accentuat scăderea numărului total de mesaje SMS, de 16% comparativ cu semestrul I din 2016, ajungând la 8 miliarde de mesaje, cel mai probabil ca urmare a utilizării tot mai intense a aplicațiilor de tipul mesagerie instant. În medie, un utilizator activ a vorbit într-o lună 4 ore și 14 minute și a transmis 59 de mesaje SMS.

Utilizatorii de telefonie mobilă din România au vorbit, în medie, în fiecare lună a perioadei analizate, 4 ore și 14 minute.

De remarcat că gradul de utilizare a telefoniei fixe a continuat să scadă pe parcursul primului semestru al anului , înregistrându-se scăderi atât la nivelul numărului de linii de acces (cu 5%, până la 4,1 milioane), cât și la nivelul traficului de voce.

Roaming internațional

Utilizarea serviciilor de roaming internațional s-a intensificat semnificativ în prima parte a anului, în principal ca urmare a aplicării prevederilor Regulamentului de roaming internațional. Astfel, traficul de apeluri efectuate aproape s-a dublat, de la 222 milioane minute în semestrul I din 2016 până la 430 milioane minute în semestrul I din 2017 (creştere cu 94%), traficul de apeluri primite a crescut cu 81%, până la 839 milioane minute, numărul de mesaje SMS a înregistrat o creştere de 31%, până la 87 milioane mesaje, cea mai importantă majorare fiind înregistrată de consumul de servicii de date în roaming, de 191%.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Românii continuă migrarea de la cartelele preplătite la abonamente

  1. Unu

    Cancer în roaming.