Românii consumă tot mai puţine produse lactate

Piaţa produselor lactate din România va continua să se diminueze în următorii 3-4 ani, în special din cauza scăderii consumului de lapte, ţara noastră situîndu-se la acest capitol printre ultimele din Europa.

Conform unui studiu al companiei Tetra Pak, în timp ce alte categorii de produse lactate lichide continuă să crească cu un ritm mediu anual estimat la 6,9% în perioada 2011-2015, consumul de lapte simplu va continua să scadă cu o medie anuală de 4,9%. Această reducere a consumului de lapte este determinată în mare parte de scăderea celui neambalat (neprocesat). Deşi laptele ambalat continuă să crească cu o medie anuală de 2,8% în perioada 2011-2015 (laptele UHT avînd o creştere medie anuală de 3,9%), această creştere nu compensează scăderea masivă a cantităţilor de lapte neprocesat.

A scăzut şi producţia de lactate

În primul trimestru din acest an, comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, în România au fost consemnate scăderi ale producţiei la smîntînă (cu 551 tone, 4,6%) şi lapte de consum (cu 2.531 tone, 4,1%), în timp ce producţia de unt şi cea de brînzeturi, inclusiv cantitatea de brînză obţinută exclusiv din lapte de vacă (96% din producţia totală de brînzeturi) s-au menţinut aproximativ la acelaşi nivel ca în perioada similară a anului trecut. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, faţă de primul trimestru din 2011, producţia a crescut la doar lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut), cu 966 tone (2,5%).

Printre ultimii din Europa

Fenomenul de declin în consum este cauzat şi de pierderea obişnuinţei de a bea zilnic lapte. Un studiu Euromonitor efectuat în 2010 arată că România se situează printre ultimele trei ţări din Europa în privinţa consumului de lapte pe locuitor, urmată doar de Slovacia şi Bulgaria. Astfel, în 2010 consumul anual pe cap de locuitor în România era de 36 de litri (echivalentul a aproximativ 100 de ml/zi), comparativ cu o medie europeană de 64-65 litri în ţări precum Elveţia, Olanda, Belgia, Slovenia sau Serbia. În opinia nutriţioniştilor, consumul zilnic recomandat de lapte este de 250 de ml pe zi, adică mai mult decat dublul consumului zilnic actual în România.
Tetra Pak estimează, însă, la nivel mondial, o creştere accelerată a cererii de produse lactate lichide (PLL) în perioada 2011-2014, datorită tendinţelor de consum din ţări din Asia, Africa şi America Latină. Consumul mondial de PLL este estimat să crească anual cu 2,9% în 2011-2014, accelerînd ritmul de creştere de la 2,5% din anii 2008-2011, datorită cererii dinamice de pe pieţele emergente.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare