Românii construiesc mai puţine clădiri noi decât anul trecut

In primele nouă luni ale acestui an, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,1% faţă de situaţia înregistrată în perioada similară a anului trecut, în special din cauza reducerii lucrărilor de construcţii noi.

Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că scăderea a fost reflectată la lucrările de construcţii noi, care s-au diminuat cu 8,2%, această reducere neputând fi compensată de creşterile înregistrate la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (cu 5,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (cu 4,7%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (cu 27,4%) şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,8%, singura creştere, de 8,5%, fiind înregistrată la construcţiile inginereşti.
Aceeaşi tendinţă a fost consemnată şi în ultima lună a intervalului analizat, când volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,1% faţă din septembrie 2017, diminuarea fiind reflectată la lucrările de construcţii noi, care s-au redus cu 9,5%. Creşteri au fost înregistrate la lucrările de reparaţii capitale (cu 23,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (cu 11,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut la clădirile rezidenţiale (cu 9,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (cu 4,9%), o creştere fiind înregistrată doar la construcţiile inginereşti (cu 3,3%).

Totuşi, faţă de luna anterioară, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 8% în septembrie, datorită majorărilor înregistrate la lucrările de reparaţii capitale (cu 15,2%), la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (cu 10,2%) şi la lucrările de construcţii noi (cu 6,1%).
Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile rezidenţiale (cu 19,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (cu 17,8%), singura scădere, de 0,4%, fiind înregistrată la construcţiile inginereşti.

Articole din aceeasi categorie