Românii aplelează tot mai frecvent la refinanţarea creditelor

Unul din cinci români care au accesat deja un credit de consum se gîndeşte la o refinanţare a acestuia în perioada următoare, 23% nu sînt hotărîţi în acest sens, iar 58% susţin că nu intenţionează să-şi refinanţeze creditul pe care îl au.

Aproximativ 42% dintre români plătesc în prezent rate la un credit de consum, iar dintre aceştia o treime şi-au refinanţat deja creditul iniţial. Şi dintre cei care nu au luat pînă acum această decizie mulţi iau în calcul soluţia refinanţării. Astfel, unul din din cinci români care au în prezent un credit de consum se gîndeşte la refinanţarea acestuia în perioada următoare, iar peste 30% spun că dacă ar avea nevoie urgent de o sumă suplimentară de bani ar apela la această variantă, arată un studiu iVox, comandat de Banca Românească.

Pentru 83% dintre ei ar fi mai avantajoasă o refinanţare fără garanţii ipotecare, chiar dacă acest lucru însemnă sume mai mici, iar 9% ar alege varianta cu garanţii.

Dintre cei care doresc să-şi refinanţeze creditul pe care îl deţin, mai bine de două treimi cred că vor apela la această variantă în următorul an: 27% se gîndesc să apeleze la o refinanţare în următoarele 6-12 luni, 21% în 3-6 luni şi 18,48% pînă în trei luni.

Principalele avantaje ale refinanţării unui împrumut bancar ar trebui să fie costurile mai mici şi accesul la dobînzi mai avantajoase decît în momentul în care a fost contractat creditul, cred aproximativ 45% din respondenţi, iar cel mai important criteriu care ar conta în cazul alegerii unui credit de refinanţare ar fi costul (peste 55%).

Cei mai mulţi respondenţi au declarat că în cazul unei refinanţări ar avea nevoie de o sumă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 lei (42,67%) peste valoarea cumulată a creditelor refinanţate, 18,73% au indicat o sumă între 10.000 şi 20.000 de lei, 8,97% consideră că o sumă cuprinsă între 30.000 şi 40.000 lei ar fi cea potrivită, iar 7,45% declară că ar avea nevoie de o sumă mai mică de 1.000 de lei.

Tot mai mulţi români vor să apeleze la credite

Din categoria persoanelor care nu au încă un credit de consum, mai bine de jumătate (53%) se gîndesc la posibilitatea de a apela la bancă pentru o finanţare. Aproape două treimi dintre ei (64,86%) iau în calcul accesarea unui credit de consum în urmatorul an. Peste jumătate dintre cei care nu au contractat un împrumut pînă acum (62%) consideră că în cazul unui credit de consum, ar fi mai avantajoasă varianta cu sume mai mici dar fără a oferi garanţii ipotecare.

Băncile – principala sursa de creditare

Dintre cei care au contractat un credit în ultimii ani, o treime l-au folosit pentru o investiţie în renovarea casei sau pentru achiziţia de mobilier (32,5%), în timp ce un sfert (24,98%) pentru a-şi cumpăra obiecte de valoare precum electronicele sau electrocasnicele. Aproximativ 18% dintre respondenţii care deţin un credit l-au contractat pentru a-şi acoperi cheltuielile curente. Majoritatea (93%) l-au luat de la o bancă şi doar 7% de la o instituţie financiară nebancară, iar principalele criterii luate în calcul în alegerea creditului de consum au fost costul (32,9%), rapiditatea de acordare (22,56%), suma maximă accesibilă (20,98%) şi banca sau instituţia finanţatoare (19,94%).

Pentru 80% dintre respondenţi, banca a fost principala sursă de informare atunci cînd au decis să acceseze un credit şi doar 9,6% s-au interesat de oferte de credit la cunoscuţi şi prieteni. Contextul economic i-a făcut pe foarte mulţi români (38,1%) să declare că ar evita orice nou împrumut dacă ar avea nevoie de o sumă suplimentară de bani, în timp ce 30,63% dintre cei care deţin un credit spun că şi-ar refinanţa actualul împrumut.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare