România – pe primul loc în Europa la numărul de femei care lucrează în IT

România, ca număr de femei care lucrează în IT, se află pe primul loc în Europa, dar şi foarte aproape de primul loc în lume.

„Domeniul competenţelor digitale nu este un domeniu în care excelăm, dar ne dorim să facem mai mult. Dacă excelăm la zona de competenţe profesionale pentru oamenii care lucrează în domeniu, avem nevoie de un efort mult mai mare pentru a duce competenţele digitale în zona tuturor cetăţenilor, în aşa fel încât digitalizarea să nu devină un factor de excludere socială, ci unul incluziune socială. Dorim ca digitalizarea să aducă bunăstare, şi nu doar business pentru unii şi excluziune pentru ceilalţi. (…) România, ca număr de femei care lucrează în IT sau ca manager în IT, se află pe primul loc în Europa, dar foarte aproape de primul loc în lume. Suntem provocaţi să scoatem în evidenţă lucrurile în care suntem primii şi aceasta este o zonă în care excelăm”, a afirmat recent Manuela Catrina, secretar de stat Manuela Catrina de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, citată de Agerpres.
Secretarul de stat în MAE Gabriela Ciot a arătat că digitalizarea reprezintă o prioritate pentru Guvern atât din perspectivă naţională, cât şi din perspectiva evoluţiilor la nivel european, având în vedere rolul fundamental pe care îl deţine în asigurarea unei creşteri economice durabile şi echitabile. „Datorită importanţei crescânde a acestui proces, digitalizarea şi domeniul IT&C vor constitui priorităţi şi pentru Preşedinţia României la Consiliul UE. Actuala revoluţie digitală are puterea de a transforma economiile, societăţile, guvernele şi modul în care cetăţenii, întreprinderile şi mediul academic interacţionează, derulează activităţi şi inovează. Se estimează că până în 2020, la nivel mondial, vor fi 4,1 miliarde de utilizatori şi 26,3 miliarde de dispozitive de reţea, adică de 3 ori mai mult decât populaţia globală, tehnologiile digitale urmând a genera un plus de 1,36 trilioane de dolari la economia globală până în 2020”, a explicat Gabriela Ciot.
Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene de la Senat, Gabriela Creţu, a subliniat faptul că există „o tendinţă ca munca omenească să fie înlocuită de sisteme automatizate, de roboţi, (…) într-o societate care a fost construită pe alte repere – fiecare să aibă fiecare un loc de muncă, să plătească contribuţii sociale”. „Dar dacă în viitor omul nu va mai avea (n.r. de lucru) şi noi nu am schimbat sistemul, cum facem distribuţia? (…) E consecinţa socială esenţială şi necesită o schimbare esenţială”, a spus senatorul Gabriela Creţu.
Fondatorul şi coordonatorul Digital Citizens România, Veronica Ştefan, a menţionat că în Europa se află cei mai mulţi specialişti de IT&C, depăşind chiar SUA. „Sectorul digital contribuie cu 6-7% la PIB, mai mult decât agricultura, care este la aproximativ 4%. În zona IT&C lucrează aproximativ 2% dintre angajaţii din România, în timp ce în agricultură lucrează aproximativ 40% din populaţia României. Or, contribuţia este disproporţionată. Digitalul poate să fie instrumentul prin care putem renova, reforma şi moderniza. Nu este vorba de digital versus altceva, este vorba de digital ca instrument transversal”, a adăugat Veronica Ştefan.

Articole din aceeasi categorie