România – pe podiumul european al sărăciei

Preocupată să facă praf actualele legi ale Justiţiei şi să scape de puşcărie potenţialii încarcerabili de la guvernare, actuala coaliţie care deţine majoritatea în Parlament, başca UDMR-ul, nu pare tocmai interesată de situaţia economică a ţării. Dacă modificarea Codului Penal şi al celui de Procedură Penală au ţinut în ultima vreme capul de afiş al atenţiei publice, un anunţ al Oficiului European de Statistică a trecut aproape neobservat.

Conform statisticii, Bulgaria, Croaţia şi România au avut, în 2016, cel mai mic consum individual efectiv pe cap de locuitor, exprimat în paritatea puterii de cumpărare. Lucrurile stau la fel şi în privinţa Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, exprimat tot în paritatea puterii de cumpărare, indicator care, în cele trei ţări, se situează la circa jumătate din media din Uniune. Anul trecut, consumul individual efectiv pe cap de locuitor a fost de 53% din media Uniunii în Bulgaria, 59% în Croaţia şi 61% în România, supremaţia fiind deţinută de Luxemburg, cu 132% din medie. De asemenea, PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 49% din medie în Bulgaria, 58% în România şi 60% în Croaţia, pe primul loc situându-se tot Luxemburgul, cu 258% din medie. Fără a intra în detalii tehnice, să spunem doar că paritatea puterii de cumpărare măsoară puterea de cumpărare a unei monede şi, până la urmă, poate indica nivelul de trai dintr-o ţară. Altfel spus, nivelul nostru de trai se află undeva la jumătatea mediei din Uniune. Nu e tocmai vesel, nu?

Ce-i drept, la noi, indicatorul a avut o creştere clară faţă de situaţia din 2014, când se situa la 56% din medie, dar nu trebuie uitat că acest fapt a avut loc pe fondul unei creşteri economice accentuate şi a unei inflaţii aproape inexistente sau chiar negative. Însă, acum, situaţia s-a schimbat radical. Moneda naţională s-a depreciat. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în noiembrie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,23%, de la 2,6% în octombrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,88%, a celor nealimentare cu 4,12% şi al serviciilor cu 0,10%, acesta fiind cel mai ridicat nivel al indicelui anual al preţurilor de consum din 2013 încoace. şi lucrurile nu par a se opri aici.

Preţul energiei – ca să ne referim doar la asta – va creşte din 1 ianuarie pentru consumatorii casnici cu până la 13%, estimarea aparţinând Operatorului de Energie Electrică şi Gaze Naturale. Mai mult, după cum a anunţat Banca Naţională, datoria externă totală a ţării a crescut cu 1,391 miliarde de euro în primele zece luni ale anului şi, până la urmă, datoria asta tot va trebui plătită, nu-i aşa?

Oricât aş vrea să fiu de optimist, nu cred că Anul Nou ne va aduce cine ştie ce bucurii, ba chiar dimpotrivă. În cel mai bun caz vom rămâne tot la fel de săraci ca până acum. Poate, totuşi, că cineva se va bucura şi în ţara asta: prezumtivii puşcariabili de la putere, dacă le iese mişcarea cu schimbarea legilor Justiţiei.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie