ROBOR-ul a fost înlocuit de indicele de referinţă pentru credite

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.
Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Aceşti indici se publică pe website-ul BNR (www.bnr.ro) în secţiunea Info financiar. BNR va publica indicele zilnic şi la sfârşitul fiecărui trimestru valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.
Conform OUG 19/2019, „pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.”
Potrivit BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a coborât joi la 3,32% pe an, de la 3,37%, iar ROBOR la 6 luni a ajuns la 3,47% de la 3,50%.

Articole din aceeasi categorie