Riscăm ca încet, încet, tot oraşul să devină o mare groapă de gunoi, de cinci stele!

• Ce păzesc autorităţile? •

În condiţiile în care Centrul de colectare selectivă a deşeurilor din judeţ nu este finalizat, iar judeţul are şase depozite de deşeuri, toate neconforme, clujenii îşi aruncă gunoaiele pe unde apucă, în general prin locuri mai dosite sau mai puţin umblate. Din cauza lipsei unei soluţii decente privind depozitarea deşeurilor, dar şi dintr-o lipsă crasă a bunului simţ, riscăm ca încet, încet, tot oraşul nostru, de cinci stele, să devină o mare groapă de gunoi.

Aflând, în ultimul timp, despre zeci de „mici” gropi de gunoi şi mai apoi identificându-le, deputatul USR, Adrian Dohotaru a sesizat Primăria Cluj-Napoca şi Garda de Mediu Cluj privind depozitarea ilegală a unor deşeuri în spaţiul fostei pepiniere RADP şi în împrejurimi. Parlamentarul clujean spune că, situaţia este cu atât mai gravă cu cât municipalitatea clujeană s-a angajat în urmă cu câţiva ani ca spaţiul din jurul lacurilor să fie transformat în parc.

„În baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, vă solicit informaţii legate de sancţionarea persoanelor şi firmelor de construcţii care depozitează ilegal deşeuri în spaţiul fostei pepiniere RADP şi în împrejurimi. Sunt zeci de exemple în ultimul timp de depozitare ilegală de deşeuri”, arată în sesizarea adresată primarului Emil Boc, respectiv directorului Gărzii de Mediu Cluj, Ioan Burj. „Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Primăria s-a angajat în urmă cu câţiva ani, în urma solicitărilor societăţii civile, ca spaţiul din jurul lacurilor să fie transformat în parc. Este vorba de aşa-numitul Parc Est (Între Lacuri) care să întregească cele trei parcuri deja existente (Parcul Iulius, Parcul Tulcea şi Baza Sportivă Gheorgheni). Miza nu e mică, atâta timp cât e vorba de cel mai mare spaţiu public clujean şi unul dintre cele mai mari parcuri din România după 1989”, adaugă Dohotaru.

Acesta are şi câteva posibile soluţii. Astfel, pentru a diminua depozitarea ilegală de deşeuri, deputatul solicită celor două autorităţi crearea unor bariere auto la capătul dinspre Selgros al viitorului parc şi la capătul vestic, de la intrarea în fosta pepinieră, care să limiteze considerabil traficul auto în zonă şi posibilitatea de a depozita gunoaie şi transformarea aleii asfaltate existente în alee pietonală şi ciclistă pentru a aduce zona într-un circuit de agrement, în condiţiile în care, consideră Dohotaru, prin facilitarea accesului în zonă pentru iubitorii de mişcare şi natură, depozitarea ilegală s-ar diminua considerabil pentru că fosta pepinieră nu ar mai fi folosită ca teren viran. De asemenea, deputatul clujean cere o vigilenţă sporită din partea paznicilor RADP care să facă ronduri în zonă pentru a diminua aruncarea gunoiului şi propune o negociere cu proprietarii privaţi – aşa cum s-a promis -, pentru a redobândi în proprietate publică o parte din zona pepinierei care a fost retrocedată. Dohotaru precizează că solicitarea vine în consens cu cererile realizate în cadrul procesului de bugetare participativă: https://bugetareparticipativa.ro/proiecte/parcul-intre-lacuri/

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie