Reprizele de ploaie şi penele de curent au… scurtcircuitat frumoasa sărbătoare a Tureniului

Ţinute de mare sărbătoare, aglomeraţie, animaţie, multă căldură şi distracţie la sărbătoarea anuală a Fiilor comunei Tureni, desfăşurată, ca de obicei, în a doua duminică a lui Răpciune.

Această a noua întâlnire a celor ce-şi au documentele de naştere în arhiva Tureniului, a cdscf14991elor rămaşi la vatra străbună, dar şi a celor ce duc cu ei prin lume o părticică din tradiţia şi sufletul acestei comune unde se îmbrăţişează zona montană cu câmpia, a fost una din cele mai bogate în divertisment, ba chiar aş îndrăzni a spune că a avut şi un iz european. Europenismul care ne preocupă de multe decenii are suficiente conexiuni cu această plăcută localitate clujeană, iar prezenţa unor delegaţii din administraţiile locale ale Ungariei şi Moldovei la evenimentul de duminică confirmă această prietenoasă deschidere continentală.

Admirabilă convieţuire, toleranţă şi prietenie între etnicii români şi maghiari; pilduitoare înţelepciune şi colaborare între două doamne care asigură, de nouă ani încoace, managementul acestei unităţi administrative, cu mari pretenţii, dintredscf14941 municipiile Cluj-Napoca şi Turda, unde, an de an, cu mari eforturi financiare şi proiectele gândite de primarul Daniela Mănăilă şi vicele Ileana Coloşvari, se adună mai binele promis în 89.

Cele două doamne, sprijinite de consilierii locali, au croit un program pe placul tuturor, din care nu a lipsit jocul tradiţional românesc şi m aghiar, cântecul popular, muzica clasică, muzica de petrecere, întâlnirea cu demnitari, preoţi şi chiar medici, ca să nu mai vorbim de spectacolul aeronautic. La acest spectacol pe verticală şi-a adus contribuţia chiar secretarul comunei, Gabriel Oltean, membru al Clubului Skydive Transilvania, care, împreună cu trei colegi paraşutişti, au sărit din avionul ce survola Tureniul la înălţimea de 1800 m, aterizând lângă baza sportivă şi aducând cu ei un mare drapel tricolor, aşezat în faţa scenei pe care s-a ddscf15121esfăşurat programul cultural–artistic al zilei. Programul a fost prezentat de o mare iubitoare a poeziei şi cântecului popular ardelenesc, doamna Adriana Irimieş, care a inclus în repertoriul său şi cântecele patriotice „Asta-i România” şi „Hora moţilor”.

Spectacolul de la Tureni nu a debutat cu mesajul politicienilor, ci cu „Purtata de pe câmpie”, interpretată cum nu se putea mai bine de membrii Ansamblului „Joc de Ceanu Mare”, instruiţi de Lucian Vălean. Au urcat apoi pe scenă tinerii dansatori ai Băişoarei, aplaudaţi chiar şi de primăriţa lor, Minodora Luca, şi de coregraful Florin Rusu.

După ce Ansamblul localităţii sărbătorite, „Izvoraşul Tureniului”, secţia română şi maghiară, avându-i ca instructori pe Lucian Vălean şi Cseke Martin, au prezentat publicului o parte din bogatul lor repertoriu, primăriţa Daniela Mănăilă i-a invitat pe scenă pe consilierii locali, pe primarii din Aiton, Băişoara şi Turda, delegaţiile din Ungaria şdscf15051i Moldova, preoţii comunei, consilieri judeţeni şi pe parlamentari.

Salutul doamnei Dana Mănăilă a fost unul de suflet, pentru fiii şi numeroşii oaspeţi ai comunei, iar după rugăciunea Tatăl nostru, rostită de preotul ortodox Viorel Păcurar şi de cel romano-catolic, Kadar Istvan, au urmat scurte alocuţiuni ale vicepreşedintelui CJC, Vakar Istvan, primarului municipiului Turda, Cristian Matei, senatorului Laszlo Atilla, deputatului Mircea Irimeş care (apropo de gabaritul său), a spus că nu a găsit paraşută pe măsură, nici avionul potrivit pentru a se alătura echipei de paraşutişti care a coborât atât de frumos de pe cerul însordscf15151it al Tureniului. Unanime au fost aprecierile referitoare la cum conduc destinele comunei cele două doamne şi organizarea excelentă a evenimentului în care primarii comunelor Paşcani (din Republica Moldova), Nicolae Andronic, şi Jasztelek (Ungaria), Nora Toth, au primit diplome de onoare pentru bunele relaţii de dezvoltare a colaborării culturale şi turistice cu administraţia comunei Tureni.

Programul artistic a continuat cu recitalul fraţilor Felix Gălan şi Ioan Dordoi, al solistei Nicoleta Hădărean, al grupului „Operetissimo” de la Opera Maghiară Cluj-Napoca. După ce s-au scuturat destul de bine câţiva nori, care au coborât şi temperatura zilei cu vreo şase grade, au apărut… penele de curent, obligând-o pe interpreta Ana Ilca Mureşan să aştepte intervenţia operativă a celor ce gestionează livrarea consumului descreenshot_2016-09-13-10-48-47 energie electrică. Ne-am convins, şi de această dată, că serviciile sunt mult sub preţul facturilor pe care le achităm lună de lună!?

Pentru a lăsa mai mult spaţiu imaginilor surprinse în frumoasa zi a Tureniului, mai adăugăm doar faptul că medicul nutriţionist Camelia Muntean a vorbit numerosului public despre raţionamentul alimentaţiei sănătoase, iar Rotary Club Turda şi Institutul Oncologic „Prof.dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca au consemnat prima dscf15171zi dintr-o campanie mai lungă de informare şi prevenire a cancerului de col uterin, sens în care medicul Magdalena Kis a informat că unitatea mobilă a institutului va face deplasări în satele componente ale comunei Tureni, înlesnind accesul femeilor la aceste importante analize ce vor fi făcute gratis.

La bună vedere până la ediţia 2017 a sărbătorii Fiii comunei Tureni!

Pagină realizată de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie