Reprezentantul Ungariei în Comisia Europeană refuză să comenteze derapajele de la valorile democratice din ţara sa

Prezent miercuri seara la Cluj-Napoca, unde a participat la un dialog cetăţenesc, comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Navracsics Tibor, reprezentantul Ungariei în Executivul de la Bruxelles, a refuzat să comenteze derapajele de la valorile derapajele democratice din ţara sa. Întrebat ce se poate face pentru a opri acţiunile antidemocratice promovate de Guvernul Orban şi care au atras demararea în Parlamentul European a procedurii de sancţionare a Ungariei, Navracsics Tibor a spus că nu poate să exprime o opinie pe această temă ţinând cont de calitatea sa de membru al Comisiei Europene.
Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluţie pentru declanşarea Articolului 7 în cazul Ungariei, care prevede suspendarea drepturilor de vot în instituţiile comunitare, în condiţiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislaţiei europene.
Potrivit documentului, situaţia actuală din Ungaria “reprezintă un risc evident privind încălcarea valorilor europene, care justifică lansarea procedurii pentru Articolul 7”. Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) va elabora un raport privind situaţia din Ungaria.
Rezoluţia, adoptată cu 393 de voturi pentru, 221 împotrivă şi 64 de abţineri, arată că evoluţiile observate în Ungaria în ultimii ani reprezintă o “ameninţare sistemică la adresa statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale”.
În cadrul dezbaterii de la Cluj-Napoca, Navracsics Tibor a vorbit despre viitorul Europei şi a răspuns întrebărilor celor prezenţi la întâlnire, dar şi unora venite prin intermediul internetului.
La întâlnire au participat şi fostul negociator şef al României cu UE Vasile Puşcaş, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese, deputatul UDMR Csoma Botond, consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, reprezentanţi ai ADRNV şi ai unor organizaţii de tineret.
C.P.

Articole din aceeasi categorie