Reprezentanţii Muzeului Zoologic: „Să creăm ceva care să fie atât de atractiv, încât lumea să stea la coadă pentru a intra la muzeu”

Închis preţ de mai mult de doi ani, în vederea renovării şi recondiţionării exponatelor, Muzeul Zoologic din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, s-a redeschis marţi, 3 aprilie, publicului larg. La eveniment au participat, alături de conducerea Universităţii – acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB şi rectorii prof. dr. Ioan Bolovan, respectiv conf. dr. Bálint Markó -, directorul Direcţiei Patrimoniu Cultural Universitar, conf. dr. Ana Victoria Sima, prof. dr. László Rákosy, unul dintre cei mai cunoscuţi biologi ardeleni, cadre didactice şi studenţi, precum şi numeroşi vizitatori, mulţi dintre ei, copii.

Înfiinţat în 1859 ca o secţie a Muzeului Ardelean, Muzeul Zoologic din cadrul UBB este unul dintre cele mai mari muzee de profil din ţară, cu o suprafaţă de 700 de metri patraţi, fiind al doilea muzeu din România, din punct de vedere al materialului ştiinţific deţinut, după Muzeul Antipa din Bucureşti.

Potrivit reprezentanţilor UBB, muzeul clujean are în patrimoiniu unele dintre cele mai vechi şi valoroase colecţii de fluturi şi păienjeni din ţară, exponate cu o vechime de peste un secol.

În contextul în care Muzeul are, în primul rând rol didactic şi de cercetare, rectorul UBB, prof. Ioan Aurel Pop, a ţinut să precizeze că universitatea clujeană „are cinci muzee reprezentative, şi din acest punct de vedere, este singura universitate, nu numai din ţară, cu o asemenea bogăţie, cu o asemenea zestre ştiinţifică”. „În primul rând este un muzeu de cercetare şi un muzeu didactic pentru noi, dar este şi o emblemă a acestui oraş, a Transilvaniei, a României, al doilea muzeu zoologic după Muzeul Antipa, ca bogăţie a colecţiilor, acesta nu este puţin lucru”, a subliniat rectorul UBB, considerând că Muzeul Zoologic din Cluj este o exponată în sine. „Reprezintă un muzeu în muzeu, prin felul în care s-a păstrat mobilierul şi modul de aranjare, pe care multe muzee europene l-au abandonat şi acum regretă. Au pus, în loc de mobilierul de acest gen, lucruri moderne – melaminate, metale care strălucesc – şi acum se dovedeşte că s-au grăbit. Noi, şi din raţiuni financiare şi din raţiuni de inteligenţă ştiinţifică şi umană, am reuşit să păstrăm acest muzeu într-o formă în care să ne amintească de felul cum a fost organizat în secolul al XIX-lea, cum a fost moştenit apoi la începutul secolului XX, s-a reuşit să fie adus până astăzi la forma pe care o vedeţi”, a arătat acad.prof.dr.Ioan Aurel Pop

Referindu-se la importanţa şi diversitatea exponatelor adunată în decursul celor peste 100 de ani, prorectorul UBB Bálint Markó, cadru didactic la Facultatea de Biologie şi Geologie, a spus: „Nu numai păsări şi animale împăiate se află aici, în spatele lor este un vast material ştiinţific, foarte bogat, poate că cel mai bogat din această ţară, pe care nu prea o să-l mai găsiţi în alte muzee. În concepţia noastră, muzeul este o înşiruire a exponatelor, dar de fapt, pe cealaltă parte este şi un atelier ştiinţific”. De asemenea, profesor László Rákosy, a amintit faptul că unul dintre muzeele din Hamburg a avut cu doi ani în urmă, 240 de milioane de vizitatori, mai mult decât toţi spectatorii din Bundesliga într-un an. „Asemenea cifre impresionante le găsiţi şi la alte muzee…ce condiţii se pot oferi unor muzee care să trezească atractivitatea, interesul publicului sătul de informaţii – să ofere o altfel de informaţie, să ofere o legătură, o conexiune nouă între un spaţiu virtual – care e muzeul – şi toată concepţia ştiinţifică sau neştiinţifică. Să le ofere ceva în plus – aceasta e menirea muzeului, astăzi. Şi noi toţi ar trebui să încercăm să facem acest lucru pentru toţi vizitatorii noştri – să creăm ceva care să fie atât de atractiv, încât lumea să stea la coadă pentru a intra la muzeu. Nu spun la ce muzeu. Acestea sunt colecţiile ştiinţifice valoroase despre care s-a vorbit – poate cele mai valoroase din România, poate pe locul doi – nu este acela cel mai important lucru, ci cum va percepe publicul în continuare aceste colecţii şi, pe lângă colecţii – expoziţii temporare, care să aducă teme noi, teme care nu se leagă numai de ştiinţele naturii, ci de cultură, în general”, a punctat profesorul Rákosy.

Precizăm că restaurarea Muzeului Zoologic al Universităţii Babeş-Bolyai a început în septembrie 2015 şi a vizat schimbarea instalaţiei electrice, restaurarea vitrinelor cu exponate şi îmbunătăţirea sistemului de iluminat, precum şi lucrări de refacere a pardoselii, a zugrăvelii, înlocuirea ferestrelor.

Deşi înfiinţat în scop didactic şi ştiinţific, muzeul este deschis publicului larg, reprezentanţii UBB organizând aici numeroase evenimente care au ca scop popularizarea ştiinţei.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie