Renumărarea manuală a voturilor confirmă rezultatele alegerilor din Irak

AFP
Rezultatele alegerilor din Irak nu s-au modificat semnificativ în urma renumărării manuale a voturilor, transmite agentia după anunţul oficial al Comisiei Electorale.
Repetarea numărătorii voturilor exprimate în 12 mai a fost decisă de Curtea Supremă în iunie, în urma unor suspiciuni de fraudă. Prima numărătoare s-a făcut cu mijloace electronice, iar un raport guvernamental a consemnat nereguli grave. Rezultatele comunicate confirmă că alianţa comuniştilor cu naţionaliştii conduşi de Moqtada Sadr a obţinut cele mai multe voturi şi 54 de locuri în parlament, în urma primelor alegeri organizate în Irak după victoria împotriva grupării Statul Islamic, care ajunsese la un moment dat să controleze o treime din teritoriul ţării.
Faţă de prima numărătoare, verificarea manuală a adus doar un loc în plus formaţiunii clasate a doua, Alianţa Cuceririi, care va avea 48 de parlamentari. Lista premierului Haider al-Abadi rămâne pe poziţia a treia, cu 42 de locuri în parlament; cea condusă de liderul laic Iyad Alawi, cu mai mulţi reprezentanţi ai sunniţilor, a obţinut 21 de locuri, iar lista Hikma a şiitului Ammar al-Hakim 19.
O majoritate în parlamentul cu 329 de deputaţi va putea fi alcătuită numai prin formarea unei coaliţii. Sadr şi al-Abadi şi-au anunţat încă din iunie intenţia de a forma o alianţă în acest scop.
Curtea Supremă urmează să anunţe rezultatele definitive, apoi preşedintele Fuad Masum, aflat la sfârşitul mandatului, trebuie să convoace noul parlament în termen de 15 zile. Deputaţii vor alege un nou şef al statului, care va desemna un prim-ministru din coaliţia majoritară.

Articole din aceeasi categorie