REMEMBER DORINA IDICEANU restauratoarea Icoanei de la Nicula

DSCN0646 Cortegiile a două anotimpuri au trecut prin cetate căutîndu-i privirea. Acea privire de maestru în Arte vizuale, preluată de la ochii lucizi şi sprîncenele sub formă de aripi ale Preacuratei. Încă din 1992, de cînd, prin concurs international, a avut privilegiul restaurării Icoanei, Dorina Idiceanu privea transcendental, ca de dincolo de lume. Cei care-i păstrează operele şi amintirea în biserici, muzee şi colecţii particulare, o vor comemora pe Dorina Idiceanu la şase luni de la dispariţie, la aceeaşi biserică, Înălţarea Sfintei Cruci, de pe str. Plopilor, duminică, 8 septembrie, ora 12, după Sfînta Litrughie a Praznicului Naşterii Maicii Domnului.

Omagiind măiestria artistei, preotul Gavril Vîrva a comandat pictorului iconar G. Solomon o replică fidelă a Icoanei de la Nicula, de după restaurare. Impresionanta lucrare, poziţionată la intrarea în biserică, în stînga frescei cu Mitropolitul Bartolomeu, o aduce pe Maica Domnului şi mai aproape de credincioşii din inima Ardealului. O apropie şi pe comemorata restauratoare, căreia de acum i se cuvin o lacrimă de lumînare şi un stih din blagianul “Epitaf pentru Euridice”: În întunericul meu trăieşti /De atunci ca o stea în fîntînă/Cînd nicăieri nu mai eşti /Eşti în mine /Eşti iată: aducere aminte – singur triumf al vieţii/Asupra morţii şi ceţii”.

Sufletul maestrei Dorina Idiceanu rămîne cu îngerii de pază ai Icoanei de la Nicula şi ai replicii-surori, odor al Bisericii ortodoxe Înălţarea Sfintei Cruci din Cluj-Napoca.

Aurelia PETRULE

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare