Relaţiile Transatlantice în impas. Unde se îndreaptă?

Acum un deceniu, în Europa se găsea aceeaşi abordare cu privire la relaţiile transatlantice, doar că spre deosebire de contextul politic actual, atunci problema o reprezenta intervenţia americană în Irak şi dorinţa de expansiune a americanilor în Orientul Mijlociu.

Europenii deşi au fost în favoarea operaţiunilor militare din Afghanistan pe motive legate de atacurile din 11 septembrie 2001, s-au opus, cu Germania în frunte intervenţiei militare în Irak, catalogând-o ca fiind de natură expansionistă, neavând legătură cu principii liberale, şi fiind lipsită de etică şi conduită internaţională.

Acum, relaţiile transatlantice se află la un nou impas, clivajul transatlantic adâncindu-se pe zi ce trece. Este un semn clar că procesul de consolidare a nucleului dur, a zonei Euro, a miezului puternic al Uniunii Europene este în derulare şi după declaraţia de la Roma, nu trebuie să ne mire acest lucru.

Cu Marea Britanie ieşind din contextul European (cel puţin în mintea liderilor şi elitelor europene), Uniunea Europeană este „liberă” să îşi croiască propriul destin, mânat de interesele proprii, interese care presupun pe de-o parte sporirea capacităţilor economice, iar pe de altă parte accentuarea capacităţilor militare, prin proiectul European de Apărare Comună.

Declaraţiile Angelei Merkel cu privire la necesitatea urmăririi propriului destin de către UE şi faptul că Estul (Est-ul trebuie înţeles ca fiind statele care nu sunt de acord cu politicile centrale privind migraţia, şi tot ce presupune aceasta, inclusiv părerile unor state precum Polonia cu privire la loialitatea europenilor faţă de NATO, precum şi alte consideraţii – trebuie doar să urmărim curentele naţionaliste care cresc pe zi ce trece în Europa pentru a ne da seama unde se bate) se îndreaptă spre o direcţie opusă „statului de drept” confirma cele spuse anterior.

De cealaltă parte, avem SUA care în cadrul summit-ului NATO de la Bruxelles, prin care s-a inaugurat şi noul sediu NATO – reprezentând un nou capitol în evoluţia organizaţiei, a înaintat ideea intervenţiei militare în Orientul Mijlociu, ceea ce confirmă faptul că poziţia SUA în Orientul Mijlociu începe să prindă contur şi urmează, fără doar şi poate, o intervenţie militară în orizontul de timp scurt şi mediu.

După cum afirmam şi anterior, problemele interne din Statele Unite sunt un motiv extrem de bun pentru ca Donald Trump să acţioneze extern, to Make America Great Again.

Aşadar, este extrem de posibil ca în cele ce urmează, pentru că primul pas a fost făcut, SUA/NATO să oficializeze lista cu inamicii lumii libere, pe listă poziţionându-se cu siguranţă Rusia (după declaraţiile lui John McCain, privind pericolul pe care Rusia îl reprezintă) şi Coreea de Nord (probabil încadrând-o ca regim terorist).

În cadrul negocierilor pentru Brexit, poziţionarea Uniunii Europene cu privire la necesitatea urmăririi propriului destin, într-o oarecum opoziţie faţă de SUA şi Marea Britanie, reprezintă un joc politic menit să servească elitele europene şi anume statele din zona Euro.

În continuare trebuie menţionată şi vizita lui Vladimir Putin la Paris, plasând-o în contextul internaţional prezent. Macron pleacă de pe o poziţie de forţă, atât în relaţia cu Statele Unite, dar mai ales în relaţia Franţei cu Federaţia Rusă. Aşadar primul element al binomului care va conduce UE-ul de acum încolo s-a plasat pe această poziţie de forţă, care cu sigurnaţă se va consolida în lunile următoare.

Al doilea element al binomului în cauză, Germania, în urma summit-ului G7, unde Rusia nu mai participă, a contribuit (într-o mare măsură) la consolidarea ideii de stabilitate, progres şi potenţial în cadrul formatului G7 şi nu G8 – mare atenţie aici.

În contextul acesta, dacă e să ne raportăm la România, alegerea între proiectul European de Apărare şi NATO va veni curând, neputând scăpa de ea. Mai este un lucru important de menţionat şi acesta este necesitatea României de avansare a progresului privind aderarea la zona Euro, fără de care, mă tem că apelativul folosit de Germania privind Est-ul este unul extrem de îngrijorător în contexul actual internaţional dar şi naţional…

Vlad Zubac

Articole din aceeasi categorie