Reglementări al Ministerului Sănătății pentru tratarea pacienților cu arsuri grave

Ordinul care prevede modul de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul pacienților cu arsuri grave a fost aprobat de ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Conform Ordinului aprobat, acțiunile prioritare (AP-ARSURI) sunt elaborate, derulate și finanțate de Ministerul Sănătății și se implementează prin unități sanitare care au în structură secții/compartimente de ARSURI cu expertiză în domeniu.

„Programul AP-Arsuri asigură acoperirea costurilor tratamentului urgențelor majore ale pacienților cu arsuri grave, care sunt de regulă costisitoare și nu pot fi acoperite din finanțarea unităților sanitare în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări. Ordinul prevede reguli clare pentru derularea acestui program, pentru care sunt prevăzute fonduri în cadrul bugetar de anul viitor”, declară Florian Bodog, într-un comunicat al MS, remis presei.

Același document face precizarea că pentru perioada 2017-2019 va fi constituit un colectiv de lucru format din specialiști în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă (Colectivul de Lucru al AP-ARSURI), a cărui componență va fi aprobată prin ordin de ministru, pe baza propunerilor înaintate de Comisia de chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă a Ministerului Sănătății. „La nivelul spitalelor, derularea și monitorizarea AP-ARSURI se va realiza de către un coordonator local desemnat de managerul unității sanitare, care poate fi șeful de secție sau un alt medic din cadrul structurii care derulează AP-ARSURI. Finanțarea AP-ARSURI din bugetul Ministerului Sănătății se va face lunar, pe baza cererilor fundamentate de coordonatorii locali ai unităților sanitare incluse în AP-ARSURI. Sumele alocate pentru AP-ARSURI sunt cuprinse în bugetele de venituri și cheltuieli ale direcțiilor de sănătate publică și ale unităților sanitare și se utilizează numai potrivit destinațiilor stabilite” – precizează MS.

Sunt considerați pacienți critici pacienții: cu arsuri de gradul 2 pe o suprafață mai mare de 10%, arsuri la față, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulații mari; cu arsuri de grad 3 indiferent de suprafață, arsuri electrice, arsuri chimice, arsuri  cu suspiciune de leziuni ale căilor inhalatorii, cele asociate cu traumatisme concomitente, precum și cele suferite de pacienți cu risc (bătrâni, diabetici, cardiaci etc.).

Pentru tratarea în condiții optime a pacienților cu mari arsuri, Ministerul Sănătății a anunțat că va înființa patru Centre de Mari Arși în București (două centre), Timișoara și Tg. Mureș.

M. T.

Articole din aceeasi categorie