REFORMA PROTESTANTĂ 500 – BIBLIA LUI SZALAY LAJOS

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Fundaţia de Artă Kovács Gábor (KOGART) din Budapesta şi Universitatea de Teologie Reformată din Debrecen (DRHE) vă invită să luaţi parte joi, 10 august 2017, începând de la ora 18, la vernisajul expoziţiei „REFORMA PROTESTANTĂ 500 – Biblia lui Szalay Lajos”, care va avea loc în Sălile Festive ale muzeului (Palatul Bánffy, P-ţa Unirii nr. 30). Expoziţia va putea fi vizitată până în 3 septembrie a.c.

Fundaţia KOGART în colaborare cu DRHE aduce un omagiu Reformei Protestante (petrecute acum 500 de ani) printr-o serie de expoziţii de anvergură, cu lucrări inspirate din Biblie. Cea de-a treia expoziţie din această serie va fi găzduită de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, aceasta cuprinzând lucrări de grafică ale artistului Szalay Lajos (1909–1995), inspirate din Vechiul şi Noul Testament. Graficianul Szalay Lajos (1909–1995), distins cu premiul Kossuth, a fost inovatorul artei maghiare de desen a secolului XX. În 1946 a întreprins o călătorie la Paris, în urma căreia, timp de mai mult de 40 de ani, a trăit şi a lucrat în străinătate – în Argentina şi în S.U.A. –; s-a întors acasă, în Ungaria, numai în 1988. Creaţia sa artistică este recunoscută în întreaga lume. Conform legendei, Pablo Picasso ar fi spus despre artist: „Dacă posteritatea îşi va aminti de numele a doi graficieni din secolul XX, cel de al doilea va fi al meu, dacă doar de unul, acela va fi Szalay Lajos”.

Sursa de bază a creaţiei lui Szalay a fost relaţia artistului cu Biblia şi întâlnirea sa cu transcendenţa. La începutul anilor 1960, a transpus pentru prima oară în creaţii artistice experienţele sale legate de Vechiul şi Nou Testament. El însuşi a considerat albumul de desene intitulat „Genezis” (apărut în 1966, respectiv în 1973 în Ungaria) ca fiind capodopera sa, în care, prin 124 de desene, sunt prezentate cele mai importante momente ale Vechiului Testament.

Fundaţia de Artă Kovács Gábor dispune de cea mai bogată colecţie de lucrări ale lui Szalay Lajos din Ungaria.

După cele două expoziţii din Ungaria şi cea de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, va urma o ultimă expoziţie finală la Budapesta (în octombrie 2017, la Palatul de Gărzi din Várkert Bazár), prin care vor fi rezumate toate cele trei expoziţii anterioare.

Articole din aceeasi categorie