Referendumul – ignorat şi de clujeni

Clujenii s-au prezentat, sâmbătă şi duminică, la urne pentru a se pronunţa în cadrul referendumului pentru modificarea Constituţiei. În acest sens au fost organizate în tot judeţul 656 secţii de votare. La nivelul judeţului Cluj figurau 608.156 de cetăţeni cu drept de vot, dintre aceştia 272.618 fiind înregistratţi în municipiul Cluj-Napoca.

Întrebarea de pe buletinele de vot de la referendum a fost următoarea: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”.

Dacă până acum, în judeţul Cluj, procesele electorale erau marcate de numeroase încidente, în cadrul referendumului pentru modificarea Constituţiei din acest weekend, membrii Biroului Electoral Judeţean nu au avut de gestionat decât o singură sesizare. Este vorba de o reclamaţie ce l-a vizat pe primarul oraşului Huedin, Mircea Moroşan. Edilul a fost reclamat pentru faptul că i-ar fi dat bani unei femei după ce aceasta a ieşit din secţia de votare.

Reprezentanții MAI au declarat că sesizarea a fost făcută de un observator de la o secție de votare. ”În județul Cluj, printr-un apel la 112, a fost semnalat faptul că o persoană bolnavă psihic a fost ajutată să voteze de un membru al biroului electoral al secției de votare, iar la ieșire s-ar fi întâlnit cu primarul localității care i-ar fi înmânat o sumă de bani. Se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorului”, au spus sursele citate.

Primarul Mircea Moroșan, membru PNL, a declarat că gestul de a oferi bani femeii nu are nicio legătură cu referendumul. ”Ce miză aș fi avut să dau bani la acest vot? Eu sunt primar PNL, nu de la PSD, e o acuzație aiurea, nu am nicio treabă cu susținerea referendumului. Am făcut un tur pe la toate secțiile de votare din Huedin iar la ultima a venit o femeie, Irina, care este om al străzii, pe care o cunoșteam de ani buni și care în fiecare dimineață mă așteaptă la Primărie să îi dau 5 lei. Aceasta a votat în secția respectivă și m-a abordat iar eu i-am spus să mă aștepte afară. Era un observator de la Pro Democrația acolo și la ieșire a venit femeia și i-am dat 5 lei, cine știe ce a înțeles acel observator, ce a crezut. Nu pot să înțeleg această sesizare”, a declarat Moroșan.

Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Cluj au declarat pentru Făclia că alte incidente nu au fost înregistrate în judeţul Cluj pe parcursul celor două zile de vot în cadrul referendumului pentru modificarea Constituţiei.

Prezenţa la urne în judeţul Cluj a fost foarte slabă, ca de altfel în toată ţara. Astfel, potrivit datelor prezentate de Biroul Electoral Central, până la ora 16, votaseră 71.760 de clujeni cu drept de vot, reprezentând 14,10 la sută. Printre secţiile de votare la care s-a înregistrat o prezenţă extrem de scăzută la urne se numără cea organizată la Şcoala Generală din Tritenii de Jos. Astfel, din cei 1250 de alegători înscrişi pe listă, până duminică la ora 16 votaseră 97 de persoane, reprezentând 8,48 la sută. Prezenţă extrem de slabă a fost şi la Mărtineşti unde din cei 304 alegători au votat doar 24 până la ora menţionată mai sus. De asemenea, la Suatu, din cei 1069 de alegători doar 60 se prezentaseră la secţia de votare până duminică la ora 16 pentru a-şi exprima opţiunea în cadrul referendumului. La Sic, din cei 1995 cetăţeni cu drept de vot s-au prezentat la urne doar 114. Prezenţă slabă la vot s-a mai înregistrat la Nireş (5,55la sută), Mihai Viteazu (6,97 la sută), Izvorul Crişului (5,32 la sută), Căpuşu Mare (6,37 la sută) şi Vaida Cămăraş(3,77 la sută).

Printre clujenii care au ținut să-și exercite dreptul de vot în cadrul acestui referendum s-a numărat vicepreşedintele ALDE, Steluţa Cătăniciu.

„DA! Am votat. Am votat din respect pentru valorile și spiritul neamului românesc, pentru viitorul copiilor noștri.

Am votat pentru revizuirea Constituției României în forma adoptată de Parlamentul României: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie”, a spus Steluţa Cătăniicu. Liderul PSD Cluj, Horia Nasra a precizat că a votat pentru că în opinia sa consultarea directă a cetăţenilor este cea mai corectă metodă de consultare politică.

Şi vicepreşedintele PNL, Adrian Oros s-a numărat printre cei care au ţinut să voteze în cadrul referendumului pentru modificarea Constituţiei. „Este o chestiune personală, pentru mulţi dintre noi este o chestiune religioasă şi nu are legătură cu politica. Partidul Naţional Liberal îndeamnă cetăţenii să participe la referendum aşa cum îndeamnă să participe la orice scrutin’’, a spus Oros.

Deputatul PSD de Cluj, Cristina Burciu a spus că a votat „Da’’ deoarece referendumul este expresia pură a democraţiei şi că procesul consultativ din acest weekend a avut ca scopsă clarifice în art. 48 din Constituţia României a căsătoriei ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

C.P.

Articole din aceeasi categorie