Recul în construcţii, în primele trei luni ale anului

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,1% în primul trimestru din 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, avansul înregistrat la lucrările de reparaţii curente nefiind suficient pentru a compensa scăderile care au avut loc la lucrările de construcţii noi şi de reparaţii capitale.

Datele furnizate de Institutului Naţional de Statistică arată că, în primele trei luni din 2018, pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de reparaţii capitale, cu 11,2%, şi la construcţii noi, cu 3,8%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 8,5%. Pe obiecte de construcţii, la clădirile rezidenţiale au scăzut cu 24,6%. Creşteri au fost la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 8,1%, respectiv cu 7,7%.
În ultima lună a intervalului analizat, comparativ cu martie 2017, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 11,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale, cu 24,8%, şi la lucrările de construcţii noi, cu 14,5%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 5,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale, cu 23,9%, şi la construcţiile inginereşti, cu 14,9%. La clădirile nerezidenţiale a crescut cu 3,5%.
Însă, în martie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a urcat cu 20,9% faţă de luna precedentă, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale, cu 60,9%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu 26,6%, şi la lucrările de construcţii noi, cu 14,6%. Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale, cu 34,2%, la clădirile rezidenţiale, cu 21,4%, şi la construcţiile inginereşti, cu 11,8%.

Articole din aceeasi categorie