Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop candidează la funcţia de preşedinte al Academiei Române

Rectorul Universităţii ‘’Babeş-Bolyai’’, Ioan Aurel Pop a intrat în cursa pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române. Academicianul clujean îi va avea ca şi contracandidaţi pe Victor Voicu, Bogdan Simionescu şi Cristian Hera. Ultima zi de depunere a a candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al Academiei române a fost vineri, 9 martie, alegerile urmând să aibă loc în 5 aprilie.
Ioan-Aurel Pop s-a născut la 1 ianuarie 1955, la Sântioana, judeţul Cluj. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, promoţia 1974- 1979. Tot aici, urmează studiile de doctorat, susţinând cu brio teza „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI”. Bun cunoscător al documentelor privitoare la istoria Transilvaniei, la catedră sau în cadrul Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop a contribuit la formarea a numeroşi cercetători, care, continuă activitatea în domeniul istoriei. Începând cu anul 1993 este director al Institutului de Studii Transilvane al Academiei Române. Între 1991 şi 1992 a fost profesor invitat la Universitatea din Pittsburg (SUA), iar în perioada 1994-1995 director al Centrului Cultural Român din New York. Între 2003 şi 2007 a fost profesor asociat al Universităţii „Ca’ Foscari“ şi director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în noiembrie 2001 şi membru titular începând cu anul 2010.
În anul 2012, Ioan Aurel Pop este ales rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în 2016 obţine un nou mandat. De când deţine funcţia de rector, universitatea clujeană a atins performanţe deosebite: prima poziţie la nivel naţional şi poziţia 601-700 în rankingul Shanghai al universităţilor. Ioan Aurel Pop este membru în Comisia de Istoria Relaţiilor Internaţionale din cadrul Comitetului Internaţional de Ştiinţe Istorice. Din anul 1999 este membru corespondent al Academiei Europene de Litere, Arte şi Ştiinţe din Paris, iar din 2013 este membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg. Opera savantului cuprinde peste 50 de cărţi – ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare – şi peste 300 de studii, articole, recenzii, rapoarte, cronici, prefeţe etc. în volume separate şi reviste de specialitate, publicaţii de cultură.

C.P.

Articole din aceeasi categorie