Record de vizitatori la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în 2017

Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, respectiv Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea au comunicat cifre record, în continuă creştere, în ceea ce priveşte numărul de vizitatori din anul recent încheiat.

Cel mai mare număr de vizitatori, respectiv 62.926, a fost înregistrat în anul 2017 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Dintre aceştia, 27.915 au vizitat sediul central, de pe strada Memorandumului în timp ce 35.011 au trecut pragul Parcului Etnografic ,,Romulus Vuia” din Hoia. Acestora li se mai adaugă alţi 18.190 de beneficiari ai activităţilor organizate de către Muzeul Etnografic în afara sediilor permanente, cca. 10.000 de participanţi la Târgul Creatorilor Populari, 760 de vizitatori ai standului din cadrul Festivalului Wonder Puck şi aproximativ 7.430 de vizitatori ai punctului expoziţional cu vânzare din incinta Aeroportului Internaţional ,,Avram Iancu” Cluj. În pofida faptului că în anul 2017 s-a înregistrat o uşoară scădere a turiştilor care au vizitat sediul central al muzeului, situaţie determinată de lucrările de reabilitare şi modernizare derulate, acest inconvenient a fost compensat de o creştere semnificativă a numărului de vizitatori ai Parcului Etnografic unde s-a înregistrat un record istoric.

,,E îmbucurător faptul că numărul iubitorilor de artă care trec pragul muzeelor noastre e din ce în ce mai mare. E o creştere constantă, atât în ceea ce priveşte numărul de vizitatori români cât, mai ales, străini, motiv pentru care vom continua atât să investim in infrastructura muzeală cât şi să promovăm aceste colecţii şi valori inestimabile pe care muzeele le găzduiesc”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

În ceea ce priveşte Muzeul de Artă Cluj-Napoca, acesta a reprezentat anul trecut un obiectiv important de vizitat pe lista a nu mai puţin de 60.384 de vizitatori, cu peste 2.000 de persoane mai mult comparativ cu 2016.

Nu în ultimul rând, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea a primit, pe parcursul anului 2017, vizita a cca. 17.030 de persoane. Marea parte a publicului vizitator a fost format din grupuri organizate de elevi însoţiţi de cadre didactice, publicul participant la acţiunile culturale de la nivel judeţean şi naţional ce au avut loc în incinta muzeului, publicul specializat din domeniul culturii şi literaturii, admiratori ai creaţiei literare şi ai personalităţii lui Octavian Goga, turişti străini şi alte categorii. Şi în cazul acestui muzeu a fost înregistrată o uşoară creştere a numărului de vizitatori comparativ cu anii precedenţi, respectiv 16.130 în anul 2015 şi aproape 17.000 în anul 2016.

Din păcate soarta acestei instituţii de cultură este incertă după ce anul trecut, în luna noiembrie, urmaşi ai Veturiei Goga au reuşit, pe baza unui certificat de moştenitor eliberat de un notar din Sibiu, să-şi treacă în proprietate toate imobilele care formează Complexul Muzeal Octavian Goga de la Ciucea. După ce au obţinut trecerea în Cartea Funciară a ansambului muzeal, Florin şi Radu Mureşean au somat Consiliul Judeţean Cluj să evacueze muzeul.

C.P.

Articole din aceeasi categorie