Rațiu Friends & Family Weekend 2018

„Rațiu Friends & Family Weekend” –  eveniment anual organizat de Centrul Rațiu pentru Democrație (CRD) pentru a marca ziua de naștere a lui Ion Rațiu și dedicat discuțiilor și viziunii comune asupra democrației – se desfășoară în perioada 8-10 iunie, la Cluj-Napoca și Turda, în prezența membrilor familiei omului politic, a prietenilor CRD și a numeroși invitați.

„Rațiu Friends & Family Weekend 2018” începe vineri, 8 iunie, ora 10:30, printr-o dublă lansare de carte la Librăria Book Corner din Cluj-Napoca (B-dul Eroilor 15): „Spioni și Trădători” – volumul II al Jurnalului lui Ion Rațiu, apărută la Editura Corint, și „Agentul nostru Victor”, scrisă de Stejărel Olaru și publicată de Editura Polirom. Sunt invitați Nicolae Rațiu, Virgiliu Țârău și Stejărel Olaru – în calitate de editor al Jurnalului și autor al volumului despre Sergiu Crăciunaș, unul dintre cei mai versatili colaboratori ai Securității, considerat o legendă a rezistenței anti-comuniste. Lansarea este moderată de Bianca Felseghi.

Tot vineri, de la ora 12:00, în Sala Tonitza a Muzeului dse Artă din Cluj-Napoca are loc decernarea Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism. Laureatul acestei ediții este jurnalistul Paul Radu, nominalizat „pentru meritul de a fi coordonat și asigurat eficiența muncii de echipă în lanțul de anchete dedicate afacerilor dezvoltate în Brazilia de români suspectați de încălcarea legii, considerate un model de investigație jurnalistică”. În aceeași sală, la ora 16:00 va fi decernat Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală. Premiul a fost lansat în 2017 pentru a recunoaște specialiști inovatori în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice. Laureatele de anul acesta sunt prof. Cătălina Tudose, fondator și președinte al Societății Române Alzheimer și dr. Bogdana Tudorache, președinte al Ligii Române pentru Sănătate Mintală.

La ora 18:30, la Casa Rațiu, din Turda (Piața 1 Decembrie 1918 nr. 1), violonistul Vlad Hîrlav Maistorovici primește din partea Rațiu Family Charitable Foundation o vioară Nicolo Gagliano (1751), achiziționată de Ion Rațiu în 1989. Momentul va fi urmat de un recital al muzicienilor Vlad Maistorovici & Diana Ionescu (pian).

Sâmbătă, 9 iunie, de la ora 10:00, în sala Ball Room a Double Tree by Hilton va avea loc masa rotundă „Migranți și Refugiați. Propagandă, Fapte, Reprezentări”. Invitații CRD sunt Ana Alvarez (Migration Hub Network, Berlin), Cristina Ciobanu (Activ Random, București), Flavius Ilioni (Timișoara Refugee Art Festival), Gabriela Leu (UNHCR România) & Mircea Mocanu (OIM România). Discuțile vor fi moderate de Raluca Răducanu, expert politici europene. De la ora 13:30, în aceeași sală va avea loc o dezbatere privind „Revendicarea Civilității în Spațiul Public”, împreună cu invitații Irina Drexler (No Hate Speech Romania), Adrian Nechita Oros (PNL), Dragoș Pâslaru (Mișcarea România Împreună) și Roxana Wring (USR). Potrivit organizatorilor, ideea acestei dezbateri a venit „ca urmare a ceea ce percepem a fi o degradare a discursului public și o restrângere a spațiului civic: ultimele luni au inregistrat numeroase momente în care libertatea de exprimare și căutarea adevărului au fost îngrădite; la îngrădirea lor au participat nu doar reprezentanți ai statului român – președinte, miniștri, parlamentari, lideri de partide politice, ci și cetățeni a căror prezență (mai ales virtuală) a devenit tot mai violentă, marcată de instigare la ură împotriva unor persoane sau grupuri sociale”. Discuția va fi moderată de Mădălina Mocan, de la Facultatea de Științe Politice. Și tot în aceeași sală, de la ora 15:30, Michael Clarke, expert în cadrul Comitetului Național Mixt privind Strategia de Securitate a guvernului Majestății Sale și fost director general al Royal United Services Institute (RUSI), va susține prelegerea „Război și Pace în Vremuri Cibernetice”.

Duminică, 10 iunie, de la ora 9:00, la Casa Rațiu, din Turda, în sala de conferință a CRD, va avea loc proiecția documentarului „Human Flow”, realizat de artistul și activistul chinez Ai Weiwei, laureat al Premiului Ion Rațiu pentru Democrație, 2017.  De la ora 11:30, Andreea Paul, editor și Daniela Palade Teodorescu (Revista Cariere) prezintă, tot la Casa Rațiu, volumul „Forța Civică a Femeilor” (Editura Polirom, 2018). Volumul include povestea d-nei Pamela Roussos Rațiu, director executiv al Rațiu Family Charitable Foundation pentru România.

Rațiu Friends & Family Weekend se va încheia cu serviciul comemorativ pentru Ion și Elisabeth Rațiu, ce va avea loc de la ora 12:00, la Biserica Greco-Catolică din Turda (str. Dacia nr. 2).

Ion Rațiu (6 iunie 1917 – 17 ianuarie 2000) a revenit în România în 1990, după o jumătate de secol de exil, pentru a candida la alegerile prezidențiale. A obținut 4,29% din voturi și s-a plasat pe locul 3. A fost ales deputat de Cluj din partea PNŢCD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din 1992. În 1996 a fost ales deputat de Arad, tot din partea PNŢCD.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie